Management

Infrastructuur
Google datacentrum

Opnieuw groot datacentrum Google gepland in Groningen

Techbedrijf koopt 20 hectare grond van gemeente Groningen.

Google datacentrum © CC BY-SA 4.0 - Creativecommons.org Da mocavi
13 juli 2022

Techbedrijf koopt 20 hectare grond van gemeente Groningen.

Google heeft het voornemen opnieuw een groot datacentrum te bouwen in Nederland, ditmaal op het industrieterrein Westpoort op de grens van de provincie Groningen met Drenthe.

Google heeft daar een stuk grond van de gemeente Groningen gekocht van 20 hectare, meldt RTV Noord. Van dat terrein zou 8 hectare bedoeld zijn voor de gebouwen. Ter vergelijking: het datacentrum van Google in Middenmeer in Noord-Holland heeft een oppervlak van 3 hectare en dat in de Eemshaven 30 hectare.

Of de bouw uiteindelijk doorgang kan vinden, is nog maar de vraag. Grondgebruik, werkgelegenheid en energiebehoefte van gróte datacentra zijn hete hangijzers nu. Het kabinet heeft de bouw van megadatacentra verboden als die groter zijn dan 10 hectare. Het nieuwe bouwplan van Google zou echter net te klein zijn om onder dat verbod te vallen.

Bezwaren tegen aanleg

De aanleg van nieuwe datacentra is omstreden onder meer vanwege het enorme energieverbruik. De gemeente Groningen is echter positief over de plannen van Google. De verantwoordelijke wethouder benadrukt dat de internetreus moet voldoen aan strenge landschappelijke en stedenbouwkundige eisen. Bovendien moet minimaal 70% van het dak met zonnepanelen worden bedekt. Daarnaast gaat Google ook meebetalen aan de wegeninfrastructuur op het industrieterrein bij Hoogkerk.

Het contract moet nog ondertekend worden. Hoewel er bezwaren zijn geuit, denkt de wethouder dat de gemeenteraad wel akkoord gaat. De voorbereidingen voor de komst van een datacentrum op die plek zijn al jaren aan de gang. Alleen was er totnogtoe onbekend welk bedrijf er wou gaan bouwen. Toekomstige aanvragen worden zoveel mogelijk tegengehouden, zoals ook vastgelegd in het coalitieakkoord in de gemeente.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.