Loopbaan

Carriere
robotisering

'Opleiding bereidt accountants slecht voor op digitale toekomst'

Branchevereniging: studies houden te veel vast aan traditionele werkzaamheden.

© Shutterstock
20 november 2018

Branchevereniging: studies houden te veel vast aan traditionele werkzaamheden.

Accountants moeten ook over vaardigheden als datascience, datavisualisatie en storytelling beschikken, zegt Jeff Thomson, voorzitter van de wereldwijde branchevereniging van controllers en management-accountants IMA vandaag in het Financieeele Dagblad.

Volgens Thomson sluiten opleidingen tot accountant onvoldoende aan op de praktijk. Terwijl de opkomst van kunstmatige intelligentie het vak van accountant ingrijpend kan veranderen, bereiden slechts weinig opleidingen hun studenten voor op een carrière waarin automatisering een grote rol gaat spelen. “De traditionele accountant en de manier waarop hij of zij wordt opgeleid, is heel anders is dan wat er in de praktijk nodig is.”

Ook Hans Verkruijsse, afzwaaiend hoogleraar Bestuurlijke Informatievoorziening van Tilburg University, uit zijn zorgen in het FD. Hij vindt dat de Commissie Eindtermen Accountantsopleidingen de exameneisen voor accountants moet moderniseren. “In de recentste eisen staat bijvoorbeeld bitter weinig over automatisering. Dat bevreemdt mij. Worden die termen niet aangepast, dan worden er over een paar jaar nog altijd accountants aangeleverd die hun werk doen zoals nu. Nutteloos.”

ICT-systeem vervangt accountant

Het World Economic Forum constateerde in september in het jaarlijkse rapport The Future of Jobs dat boekhouders en accountants het hoogste risico lopen om overbodig te worden door automatisering. “Vakmensen die er in het verleden waren om betrouwbaarheid te geven, kun je nu gemakkelijk vervangen door betrouwbare ICT-systemen”, aldus Verkruijsse. Accountants moeten zich volgens hem gaan richten op de metadata en bepalen of de processen — en dus niet de gegevens — wel goed functioneren.

Thomson is een voorstander van een sterke nadruk op ICT-vaardigheden binnen de opleidingen: “Het vakkenpakket op elk instituut ter wereld zou, naast de traditionele accountantsvaardigheden, ook vakken als datascience moeten behelzen.” Volgens de twee experts biedt kunstmatige intelligentie een uitdaging, maar ook een kans. Verkruijsse: “Het voordeel ervan is dat je de menselijke emoties – die toch effect hebben op de kwaliteit van het geleverde werk – uit kan schakelen. Daarnaast kan een robot ‘s avonds gewoon doorwerken, een mens verslapt dan. Natuurlijk zijn er ook een hele hoop dingen die computers nog niet kunnen die een mens wel kan. Maar je hebt veel mensen die zeggen: ‘Straks gaan robots allerlei dingen met elkaar bekokstoven en kunnen wij ze niet meer volgen.’ Daar ben ik niet zo bang voor.”

Lees hier het hele artikel in het FD.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.