Management

Carriere
Opleiding

Opleiden bestaand personeel populairder dan inhuren nieuwe mensen

Slechts 11% van IT-beslissers kiest voor aannemen nieuwe mensen. 

16 november 2021

Slechts 11% van IT-beslissers kiest voor aannemen nieuwe mensen. 

Veruit de meeste Nederlandse IT- en zakelijke beslissers kiest ervoor om zijn bestaande mensen op te leiden om digitale transformatie te stimuleren, in plaats van nieuwe mensen aan te nemen. Dat blijkt uit onderzoek van Fellowmind in zes Europese landen onder ruim 3.000 IT- en zakelijke beslissers.

"We leven in een fascinerende tijd, waarin digitalisering hand in hand gaat met culturele verandering", zegt Ernst-Jan Stigter, Regional Director Nederland bij Fellowmind. Volgens Stigter hebben veel bedrijven in de afgelopen anderhalf jaar via slimme digitale oplossingen "aanzienlijk" geïnvesteerd in hun digitale infrastructuur en de kennis van werknemers. "Dit sluit heel goed aan bij onze visie dat niet-digitale bedrijven binnen een paar jaar geen bestaansrecht meer hebben, omdat digitale technologie nu al een vitale rol speelt in elke organisatie. Met dat in het achterhoofd is het van cruciaal belang dat werknemers technologie gaan omarmen en er met plezier mee gaan werken."

Liever geen nieuwe mensen

Veel bedrijven kiezen er echter niet voor om daar nieuwe mensen voor aan te nemen, zo laat het People & Technology Report 2022 zien, dat onderzoeksbureau Markteffect in opdracht van Fellowmind heeft opgezet. Van alle ondervraagde IT- en zakelijke beslissers in bedrijven met meer dan 1.000 werknemers kiest 38% ervoor om werknemers intern op te leiden en te inspireren. 31% kiest voor het inhuren van nieuw personeel.

Maar onder Nederlandse beslissers wordt nog veel minder vaak voor het aannemen van nieuwe mensen gekozen. Slechts 11% van de Nederlandse respondenten kiest daarvoor, terwijl 41% werknemers juist opleidt om innovatie en digitale transformatie te stimuleren. "Ik denk dat dit een goede ontwikkeling is; het helpt bedrijven medewerkers en bedrijfscultuur te behouden en zorgt voor continuïteit binnen organisaties", aldus Stigter.

Seniors en digital natives

De Europese beslissers die er wel voor kiezen om nieuwe mensen in te huren, leggen hun focus vooral op twee groepen, aldus het onderzoek. 43% investeert in het inhuren van ervaren tech-werknemers op senior niveau. 44% probeert vooral digital natives met expertise in technologie aan te trekken. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.