OpenOffice bereikt penetratie van 5 procent

17 november 2008
5 procent van de Amerikaanse internetgebruikers maakt thuis gebruik van OpenOffice of de betaalde variant StarOffice, blijkt uit een studie van ClickStream.
ClickStream ondervroeg in de loop van een half jaar 2400 internetters naar het gebruik van kantoorapplicaties op hun pc thuis. Microsoft Word stond daarbij - zoals te verwachten - bovenaan met een penetratie van 51 procent. Goede tweede was Microsoft Notepad, dat door 48 procent van de ondervraagden wel eens gebruikt wordt, terwijl 21 procent Microsofts Wordpad inzet voor tekstverwerking. 26 Procent gaf te kennen gebruik te maken van Microsoft Excel.

De verschillende varianten van WordPerfect worden ook nog relatief vaak gebruikt: 6 procent van de ondervraagden werkt met een van de versies 9 tot en met 13. Meest gebruikt is versie 12, met een penetratie van 3 procent.

Google Docs werd door maar 1 procent van de ondervraagden gebruikt. Daarbij gaat het relatief vaak, in 68 procent van de gevallen, om gebruik naast Microsoft Word. Dat komt bij OpenOffice beduidend minder voor: 74 procent van de OpenOffice-gebruikers maakt nooit gebruik van Word. Google Spreadsheets kwam niet verder dan 0,3 procent.

Onderzoeken van ClickStream worden door sommigen nogal sceptisch bekeken omdat directeur Cameron Turner van het bedrijf in het verleden bij Microsoft marktonderzoek deed. Volgens Turner is er van belangenverstrengeling geen sprake en is het onderzoek niet betaald door Microsoft.
Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.