Open source-gebruikers administreren gebrekkig

17 november 2008
Hoewel open source inmiddels in het merendeel van de bedrijven gebruikt wordt, heeft het gros daarvan geen beleid opgesteld voor het evalueren en administreren van het gebruik in hun organisaties. Dat kan leiden tot grote problemen op het gebied van intellectueel eigendom.
Volgens onderzoeksbureau Gartner werkt 85 procent van de bedrijven met open source software (OSS) en is de resterende 15 procent van plan dit de komende twaalf maanden te doen. Dat blijkt uit onderzoek onder 274 eindgebruikersorganisaties in de VS, Europa en Azië.

Gartner wijst er op dat men ten onrechte lijkt te denken dat open source-software gratis is. Als de belangrijkste uitdaging noemden de respondenten het gebrek aan governance bij OSS. Daarnaast hindert het grote aantal verschillende soorten licenties de gebruikers.

Uit het onderzoek blijkt ook dat OSS zowel in kritische als niet-kritische situaties wordt gebruikt. Wel wordt het meer gebruikt in de meer volwassen infrastructurele projecten. De belangrijkste redenen om over te stappen op OSS waren reductie van de totale kosten en vermindering van de factoren die tijdens de ontwikkeling van software tot hogere kosten kunnen leiden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.