Overslaan en naar de inhoud gaan

Open-ICT Team HU genomineerd voor eerste Nederlandse Hogeronderwijspremie

Het Open-ICT Team van de Hogeschool Utrecht (HU) is genomineerd voor de eerste Nederlandse Hogeronderwijspremie. De nieuwe onderwijspremie moet de hoge kwaliteit van het onderwijs op universiteiten en hogescholen onderschrijven. Ook dienst het als blijk van waardering voor docententeams die een topprestatie leveren. In totaal zijn zes teams genomineerd. Zij krijgen allemaal een premie.
Hogeschool Utrecht
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De nieuwe onderwijspremie is een aanvulling op de Spinozapremie, vertelt minister van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een aankondiging. Met de Spinozaprijs wordt waardering voor toponderzoekers uitgesproken. "Voor docenten en docententeams ontbrak zo’n premie, en daarmee ook een vorm van waardering voor hun voortreffelijke werk. Deze premie moet daar verandering in brengen. Het uitreiken van de premie was al gepland, maar had niet op een passender moment kunnen komen. Door de pandemie en het digitale onderwijs zien heel veel mensen binnen en buiten de onderwijsinstellingen hoe belangrijk innoverende docententeams zijn."

Middels de onderwijspremie wordt jaarlijks 5 miljoen euro verdeeld. 2,5 miljoen euro gaat naar de teams van de hogescholen en 2,5 miljoen euro gaat naar de teams op de universiteiten. Door ieder team een geldbedrag toe te kennen, wil de minister ook samenwerking en innovaties in het onderwijs waarderen en stimuleren. "De premie heeft daarnaast als boodschap dat je niet alleen als onderzoeker carrière kunt maken in het hoger onderwijs, maar ook als docent", aldus de aankondiging.

De exacte geldbedragen die teams krijgen, verschillen. Genomineerde teams ontvangen 1,2 miljoen euro, 800.000 euro of 500.000 euro. Wie welke premie wint, wordt op 1 maart bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse Comeniusfestival. Het gewonnen geldbedrag mag gebruikt worden om met een buitengewoon project een bijzondere bijdrage te leveren aan de vernieuwing of verbetering van het hoger onderwijs.

Open-ICT team

Bij het Open-ICT-project van de HU krijgen studenten geen colleges en tentamens meer, maar werken ze in groepen van vijf tot zes personen aan echte softwareontwikkelprojecten. In het eerste halfjaar mogen ze zelf ontdekken welke rol in het project het beste bij ze past. Het gaat dan om rollen als product owner, AI-engineer of developers. Na die eerste periode kiezen studenten elk halfjaar welke rol ze willen vervullen in een scrumteam en werken ze in een multidisciplinair team. 

Het project is nu genomineerd voor de allereerste Nederlandse Hogeronderwijspremie omdat studenten op hun eerste dag al kennis kunnen maken met bestaande projecten uit het echte bedrijfsleven. Naast de HU zijn verder ook de Hogeschool van Amsterdam met LeerLevels, Windesheim met zijn Team Value Creators, de TU/e met Innovation Space, de Universiteit Utrecht met zijn Urban Futures Studio en de Erasmus Universiteit met zijn RASL-minor genomineerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in