Innovatie & Strategie

Netwerken
IoT

Open Connectivity Foundation presenteert IoT-standaard

Nieuwe IoT-standaard moet apparaten interoperabel maken.

© Shutterstock
3 januari 2020

Nieuwe IoT-standaard moet apparaten interoperabel maken.

De Open Connectivity Foundation (OCF) heeft een internationale standaard gepresenteerd voor smart home-apparaten. Met deze standaard moeten dergelijke apparaten van verschillende fabrikanten interoperabel worden.

De nieuwe standaard, het OCF Certification Program, moet fabrikanten van smart home-apparaten helpen om producten te maken die "gewoon werken" met andere IoT-apparaten met het OCF 2.1-certificaat. Daarbij maakt het niet uit wat de form factor, het besturingssysteem of de service provider is, aldus OCF op zijn website

De organisatie toont de werking van zijn standaard tijdens technologiebeurs CES. Daar laat de organisatie zien dat apparaten van BSC Computer, COMMAX, Haier, LG Electronics, Resideo, Samsung Electronics en SURE Universal met elkaar samenwerken. Om welke apparaten het precies gaat, is niet bekendgemaakt.

Later dit jaar wordt de standaard officieel uitgebracht. De apparaten die nu op CES voor de demonstratie gebruikt worden, krijgen dan ook de OCF 2.1-certificering. Met dat certificaat wordt aangetoond dat de apparaten interoperabel zijn. Diverse andere bedrijven zouden ook werken aan producten op basis van de OCF-specificatie. 

IoT verbinden met de cloud

De OCF introduceert daarnaast de OCF Universal Cloud Interface (UCI). Deze oplossing moet het IoT-ecosysteem verenigen via cloud-to-cloud-connectiviteit op basis van het werk van de OCF met open standaarden. OCF UCI is een API die gebruikt kan worden om de connectiviteit tussen cloud-services van verschillende fabrikanten en tussen apparaten en de cloud te standaardiseren. 

De bedoeling van de API is dat de industrie gemakkelijker samenwerkingen kan stroomlijnen en kan voorkomen dat er meerdere API's tegelijkertijd geïmplementeerd en onderhouden moeten worden. 

Tweede IoT-standaard in de maak

De OCF is niet de enige partij die werkt aan een IoT-standaard. In december kondigden Apple, Amazon, Google en de Zigbee Alliance aan samen een opensource-standaard te werken voor IoT-apparaten. De vier bedrijven doen dat in de werkgroep Connected Home over IP. 

"Het project is gebouwd rond het gedeelde idee dat smart home-apparaten veilig, betrouwbaar en naadloos in gebruik moeten zijn", zei Apple destijds over het project. Met de standaard moet dus ook de compatibiliteit tussen apparaten verbeterd worden. 

De bedoeling is dat er aan het einde van dit jaar een conceptspecificatie verschijnt van Connected Home over IP.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.