Beheer

Infrastructuur

Oor krijgt rol als accu

8 november 2012
Het oor kan dienen als spanningsbron voor elektronica, hebben onderzoekers van MIT vastgesteld.

Het oor fungeert als een kleine batterij waarin de aanwezige ionen kunnen zorgen voor een klein elektrisch stroompje. Het opladen van een smartphone aan het oor behoort echt niet tot de mogelijkheden, en zelfs de stroomvoorziening voor een in-oor gehoorapparaat is voorlopig nog een brug te ver. Maar de onderzoekers van MIT wisten wel een speciaal ontworpen chip met een radiozendertje te laten werken op het natuurlijke spanningsveld dat in het oor aanwezig is. 

De chip is in staat gegevens te verzamelen over de chemische conditie van het oor.  De onderzoekers toonden in  proeven met cavia's aan dat het aftapen van de stroom van het oor geen gevolgen heeft voor de normale functies van het oor.

Medische toepassingen liggen voor de hand

De proeven zijn maar een begin, maar wel veelbelovend. Uit diverse commentaren blijkt al dat voor medische toepassingen niet al te ver weg hoeven te zijn. Het gaat er nu om de chips nog zuiniger met energie om te laten springen en ze bovendien geschikt te maken om te werken met wisselende spanningsvelden.


Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.