Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ook Qualcomm huurde Definers in'

Chipfabrikant Qualcomm heeft net als Facebook gebruikt gemaakt van het PR-bureau Definers Public Affairs om de publieke opinie over concurrenten op agressieve wijze negatief te beïnvloeden. Dat melden Business Insider en NBC News.
© Flickr
Flickr

Qualcomm is al een tijd verwikkeld in een juridische strijd met Apple, met een einde van de samenwerking als gevolg. In deze strijd eiste de chipfabrikant bijvoorbeeld medio 2017 al een verkoopstop op iPhones in Duitsland vanwege het gebruik van gepatenteerde technologie door de iPhone-maker. Ook wilde Qualcom een schadevergoeding van 7 miljoen en eiste het een staking van de verkoop van het meest recente type iPhone in Duitsland.

Op zijn beurt verweet Apple de chipreus misbruik van zijn machtspositie en vond de prijzen voor het gebruik van de patenten van de chipfabrikant veel te hoog. De patenten van Qualcomm met betrekking tot 3G- en 4G-telefoons, evenals andere functies zoals software, dwingen alle fabrikanten van smartphones die verbinding maken met de nieuwere netwerken, licentiekosten te betalen, zelfs als ze geen Qualcomm-chips gebruiken. Deze kosten zijn gebaseerd op de waarde van de complete smartphone. Apple vond dat een vergoeding gebaseerd op de chipwaarde eerlijker was.

Publieke opinie

Nu blijkt volgens NBC News en Business Insider dus dat Qualcomm in deze juridische strijd actief de publieke opinie negatief probeerde te beïnvloeden door in zee te gaan met Define Public Affairs, wat deze week ook in het nieuws kwam in een rel omtrent Facebook. Het PR-bureau zou moedwillig desinformatie over concurrenten en tegenstanders van Facebook hebben verspreid.  

Het inschakelen van Definers door Qualcomm kwam aan het licht toen verschillende reporters van Business Insider werden benaderd door medewerkers van het pr-bureau, met als doel verhalen te 'pluggen' over de juridische strijd tussen Qualcomm en Apple, waarbij Apple in een kwaad daglicht werd gesteld. 

NBC News berichtte vervolgens dat een voormalig medewerker van het PR-bureau Qualcomm als klant van het Definers betitelt. Het PR-bureau zou de conservatieve website NTK Network gebruiken voor het verspreiden van de negatieve berichten voor zowel Facebook als Qualcomm. De medewerker die NBC News opvoerde, noemde NTK Network hun eigen 'in-house website voor fake news'.

Zuckerberg verbaasd

Facebook-ceo Mark Zuckerberg verklaarde in een reactie op de onthullingen van donderdag verbaasd te zijn en geen idee te hebben wie er van zijn bedrijf achter deze actie zit. "Wij hebben hen zeker niet gevraagd om iets te verspreiden dat niet waar is. In het algemeen denk dat veel van dit type bedrijven dit soort werk doen. Ik snap waarom andere bedrijven met hen willen samenwerken, maar dat is niet de manier waarop ik dit bedrijf wil runnen", stelde hij.

Qualcomm heeft nog niet op de verklaringen gereageerd. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in