Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Microsoft laat personeel luisteren naar Skypegesprekken

Net als Google, Apple en Amazon luistert ook Microsoft gesprekken af om stemassistenten te verbeteren. Uit documenten, screenshots en audio concludeert techwebsite Motherboard dat mensen gesprekken beluisteren die gebruik maken van de vertaalfunctie van Skype.

Op de website legt Skype uit dat audiobestanden worden geanalyseerd om zo de dienstverlening te verbeteren. Er wordt echter niet gezegd om welk type analyse het gaat. En dat blijkt dus nu te gebeuren door mensen die de gesprekken beluisteren. De analyses worden gedaan door bedrijven die door Microsoft worden ingehuurd.

Laks geregeld

“Het feit dat ik dit met jou kan delen, laat zien hoe laks dingen zijn geregeld als het gaat om het beschermen van data”, zegt een van de werknemers tegen Motherboard. Deze persoon verstrekte de techwebsite de documenten en audiobestanden. Volgens Motherboard staan die bestanden vol met persoonlijke gesprekken over afvallen of relatieproblemen. Sommige audiobestanden bevatten alleen commando’s voor de stemassistent Cortana.

In een reactie laat Microsoft weten dat de data wordt verzameld om de spraakgestuurde diensten aan te bieden en te verbeteren. "We streven naar transparantie over de verzameling en het gebruik van spraakgegevens, zodat klanten geïnformeerde keuzes kunnen maken over wanneer en hoe hun stemgegevens worden gebruikt. Microsoft krijgt toestemming van klanten voordat spraakgegevens worden verzameld en gebruikt."

De afgelopen weken kwamen ook andere stemassistenten, als Siri, Google Assistent en Alexa, in het nieuws omdat ook daar gesprekken werden beluisterd door mensen. Het meeluisteren gebeurt, zeggen de fabrikanten, om de kunstmatige intelligentie die in de systemen zit ingebakken te verbeteren. Gebruikers reageerden geschokt omdat hen geen expliciete toestemming is gevraagd voor menselijke analyse.

Laat de AVG afluisteren toe?

Een spraakassistent die audio opneemt verwerkt al snel persoonsgegevens en daarom is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (Avg) van toepassing. “De fabrikant mag alleen persoonsgegevens verwerken als hij daar een geldige verwerkingsgrondslag voor heeft”, zegt advocaat Martijn Poulus. In het artikel ‘Menselijke analyse spraakassistenten is juridisch én ethisch wespennest’ leggen juristen uit wanneer, hoe en of techbedrijven menselijke analyse mogen gebruiken om hun spraakdienst te verbeteren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in