Ook HBO-I hekelt arbeidsmarktprognoses ROA

7 februari 2012
Het HBO-I heeft stevige kritiek op de arbeidsmarktprognoses die het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit van Maastricht onlangs deed voor (bijna) afgestudeerden in de ICT.

Volgens de koepelorganisatie voor IT-opleidingen in het hoger beroepsonderwijs (hbo) baseert het ROA zich op ‘verouderde inzichten in de IT-arbeidsmarkt’. De arbeidsmarkt van IT’ers is volgens het ROA in te delen in vier beroepsgroepen: systeemanalisten, programmeurs, informatici en technisch systeemanalisten. “Deze verdeling is zo jaren negentig!”, reageert Jan Dirk Schagen van het HBO-I en verbonden aan de Academie voor ICT & Media aan de Haagse Hogeschool. “Dus eigenlijk heeft het ROA nog gelijk ook: voor deze beroepsgroepen is er inderdaad geen werk meer.” Maar volgens hem is er aan bepaalde ICT-specialisten juist een hele grote behoefte.

Kritiek verwoorden

Inmiddels heeft de HBO-Raad het HBO-I gevraagd de kritiek te verwoorden. Eerder uitte branchevereniging ICT~Office al kritiek op de prognoses voor ICT’ers in het eind december verschenen ROA-rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016’. ROA verwacht weinig problemen op de IT-arbeidsmarkt, omdat er nog relatief weinig professionals met pensioen gaan en de extra vraag naar ICT’ers niet al te hoog wordt geacht. ICT~Office verwacht wel degelijk dat er de komende jaren knelpunten zullen ontstaan op de IT-arbeidsmarkt. “De analyse is te globaal en geeft geen blijk van inzicht in de dynamiek van de sector”, aldus een woordvoerder van ICT~Office.

Kansen blijven goed

ICT~Office wijst erop dat de kansen voor hoogopgeleide ICT’ers goed zijn en blijven. Met name binnen de financiële dienstverlening en de zorg wordt een toenemende vraag naar automatiseerders verwacht. De branchevereniging waarschuwt dat daardoor zonder aanvullende maatregelen wel degelijk tekorten kunnen ontstaan aan goed opgeleide ICT'ers, en dat dat negatieve consequenties zal hebben voor de Nederlandse kenniseconomie.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.