Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook HBO-I hekelt arbeidsmarktprognoses ROA

Volgens de koepelorganisatie voor IT-opleidingen in het hoger beroepsonderwijs (hbo) baseert het ROA zich op ‘verouderde inzichten in de IT-arbeidsmarkt’. De arbeidsmarkt van IT’ers is volgens het ROA in te delen in vier beroepsgroepen: systeemanalisten, programmeurs, informatici en technisch systeemanalisten. “Deze verdeling is zo jaren negentig!”, reageert Jan Dirk Schagen van het HBO-I en verbonden aan de Academie voor ICT & Media aan de Haagse Hogeschool.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

“Dus eigenlijk heeft het ROA nog gelijk ook: voor deze beroepsgroepen is er inderdaad geen werk meer.” Maar volgens hem is er aan bepaalde ICT-specialisten juist een hele grote behoefte.

Kritiek verwoorden

Inmiddels heeft de HBO-Raad het HBO-I gevraagd de kritiek te verwoorden. Eerder uitte branchevereniging ICT~Office al kritiek op de prognoses voor ICT’ers in het eind december verschenen ROA-rapport ‘De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2016’. ROA verwacht weinig problemen op de IT-arbeidsmarkt, omdat er nog relatief weinig professionals met pensioen gaan en de extra vraag naar ICT’ers niet al te hoog wordt geacht. ICT~Office verwacht wel degelijk dat er de komende jaren knelpunten zullen ontstaan op de IT-arbeidsmarkt. “De analyse is te globaal en geeft geen blijk van inzicht in de dynamiek van de sector”, aldus een woordvoerder van ICT~Office.

Kansen blijven goed

ICT~Office wijst erop dat de kansen voor hoogopgeleide ICT’ers goed zijn en blijven. Met name binnen de financiële dienstverlening en de zorg wordt een toenemende vraag naar automatiseerders verwacht. De branchevereniging waarschuwt dat daardoor zonder aanvullende maatregelen wel degelijk tekorten kunnen ontstaan aan goed opgeleide ICT'ers, en dat dat negatieve consequenties zal hebben voor de Nederlandse kenniseconomie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in