Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontwikkelaars storten zich op wearables voor anderhalvemeter-samenleving

Techbedrijvenstorten zich vol op wearables voor de aanpassing aan de anderhalvemetersamenleving. Ontwikkelaars lanceren de ene na de andere wearable die het leven in de buitenwereld makkelijker moeten maken. Van piepende armband tot draagbare kastjes. Leveranciers kiezen vaak tussen Bluetooth en ultra-wideband.
Chinese man met mondkapje
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

Dutchband komt met een 'wat-pod' die geschikt is om te dragen op de werkvloer. Het kastje waarschuwt wanneer andere mensen te dichtbij komen. Het bedrijf is gespecialiseerd in het maken van onder meer festivalbandjes, maar richt zich nu op medewerkers in fabrieken, distributiecentra en zorgverleners.

Er wordt een signaal afgegeven wanneer mensen te dicht bij elkaar komen.  Optioneel kan de 'exposure' aan anderen ook live worden bijgehouden en komt er een melding wanneer de ingestelde grenzen bereikt zijn.

Ultra-wideband

De Belgische leverancier Lopos richtte zich tot nu toe voornamelijk op localisatietechnologie, maar springt ook bovenop de wearables voor de anderhalvemetersamenleving. De technologie blijkt volgens de makers ook geschikt om social distancing te ondersteunen in bedrijven, woonzorgcentra, winkels.

CEO Jen Rossey van Lopos meldt tegenover Data News dat het systeem bestaat uit een armband. De dragers ontvangen een signaal wanneer ze te dichtbij anderen komen. De armband maakt gebruik van ultrawide-band technologie. De armband is daardoor in staat om zeer nauwkeurig afstanden te berekenen, tot op centimeterniveau. Het betekent dat er geen melding komt bij 1.60 meter afstand, maar wel bij 1.50 meter. Het werkt volgens de makers nauwkeuriger dan Bluetooth.

Bluetooth

Het Amerikaanse Ford experimenteert momenteel al met een zoemende armband voor fabriekswerkers, schrijft Bloomberg. In de Verenigde Staten moet ruim 1.80 meter afstand worden aangehouden, maar de principes achter de wearables zijn hetzelfde. Ford kiest echter voor Bluetooth-technologie. Ook hierbij geldt dat wanneer medewerkers elkaar te dicht naderen, er een alarmpje afgaat in de band. De proef wordt nu op kleine schaal uitgevoerd, maar wordt mogelijk uitgebreid naar alle fabrieken. 
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in