Development

Software-ontwikkeling
developers

Ontwikkelaars hebben heel andere interesses dan wat bedrijfsleven wil

Opvallende verschillen in talen, tools, skills en interesses vertalen zich in een scheve verhouding van vraag en aanbod.

© Algemene Rekenkamer
16 januari 2023

Opvallende verschillen in talen, tools, skills en interesses vertalen zich in een scheve verhouding van vraag en aanbod.

De aanhoudende krapte op de IT-arbeidsmarkt voor ontwikkelaars vertoont hardnekkige maar ook opmerkelijke trends, die zoeken en werven van werknemers bemoeilijken. Zo is er de bekende kwestie van veelgebruikte programmeertalen plus ontwikkeltools daarvoor versus populariteit daarvan onder developers. Daarnaast is er het feit dat recruiters op zoek zijn naar skills waar developers niet helemaal in geïnteresseerd zijn.

De top drie van skills waar recruiters naar zoeken, voor openstaande vacatures bij opdrachtgevers, zijn: web development, DevOps en ontwikkeling van database-software. De top drie van skills waar developers zich in willen verdiepen zijn web development, game-ontwikkeling en kunstmatige intelligentie (AI) plus machine learning (ML). Er speelt dus een discrepantie tussen vraag vanuit het bedrijfsleven en wens vanuit developers, valt te concluderen uit een nieuw rapport waarvoor 14.000 IT-professionals zijn bevraagd. Uit The State of Tech Hiring in 2023 van IT-inhuurplatformen CodinGame en CoderPad komt ook naar voren dat één op de twee developers overweegt in 2023 van baan te wisselen.

Naast de kwestie van vraag en wens qua skills spelen er op de IT-arbeidsmarkt ook zaken als talen en tools, die gevraagd worden door werkgevers en die gewenst zijn door developers. De lijst van programmeertalen, waar bij de werving van developers veel vraag naar is, lijkt onaantastbaar qua samenstelling aan de top: JavaScript, Java en Python domineren de markt qua populariteit. Daaronder staan relatief nieuwe talen waar zóveel vraag - en relatief weinig aanbod - voor is, dat er sprake is van flinke tekorten. Het gaat om TypeScript, Swift, Scala, Kotlin en Go. De vraag naar experts in JavaScript, Java en Python is consistent met de trend van de afgelopen jaren, aldus het rapport van CodinGame en CoderPad.

Minder populair bij devs

Tegelijkertijd is de vraag naar ontwikkelaars en experts in talen als TypeScript, Swift, Scala, Kotlin en Go dermate groot dat die het aanbod overstijgt. Eenzelfde scheefgetrokken verhouding geldt voor ontwikkelraamwerk Angular. Ondertussen zijn de bekende frameworks Node.js, React en .NET Core 'gewoon' populair. Deze drie ontwikkelraamwerken zijn dus flink in trek, maar daar is geen sprake van enorme krapte.

Het geconstateerde tekort aan Angular-experts is niet zozeer te wijten aan enorm toegenomen vraag, maar aan afgenomen aanbod. Angular is namelijk minder populair onder developers, blijkt uit het vorige week verschenen rapport State of JavaScript 2022, schrijft InfoWorld. Daarin wordt React ook genoemd als gevestigd platform dat lijdt aan dips in tevredenheid onder ontwikkelaars.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.