Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontsleuteling cryptofoon zorgt voor herarrestatie ex-douanier

Een vorig jaar veroordeelde voormalige douanier uit Barendrecht is vandaag opnieuw aangehouden, omdat hij nu ook wordt verdacht van het lekken van informatie aan criminelen. Dit dankzij onderschepte chat-berichten voor zijn cryptofoon van SKY ECC. De Rijksrecherche is hierop een nieuw strafrechtelijk onderzoek gestart, maakte het OM bekend.
schip, Rotterdam
© Haven Rotterdam
Haven Rotterdam

De 27-jarige man is nu aangehouden voor het schenden van zijn ambtsgeheim en het plegen van computervredebreuk. Deze twee vergrijpen heeft volgens het OM gepleegd toen hij in dienst was als douanier in de Rotterdamse Haven. De man is vorig jaar ook al aangehouden en op 4 maart van dit jaar veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Dat was voor schending van zijn ambtsgeheim, computervredebreuk, witwassen en valsheid in geschrifte. Voor de nu aangedragen schendingen was hij nog niet veroordeeld, meldt het Openbaar Ministerie.

Cryptochats

De verse beschuldigingen zijn namelijk gebaseerd op nieuwe informatie. Die is aan het licht gekomen door onderschepping van versleutelde communicatieberichten. In het eerdere onderzoek is in de woning van de ex-douanier een zogeheten cryptofoon aangetroffen. Dat SKY ECC-toestel is een extra beveiligde smartphone met daarop een beveiligde chat-app. Communicatie daarmee is versleuteld en loopt langs beveiligde servers. Tijdens het onderzoek vorig jaar en de uitspraak van begin dit jaar was de data van die telefoon nog niet beschikbaar.

Het OM meldt nu dat de inhoud van onderschepte berichten heeft geleid tot een nieuwe verdenking. De ex-douanier zou meerdere malen gegevens hebben doorgegeven aan criminelen. Daarop is de Rijksrecherche een nieuw strafrechtelijk onderzoek gestart. Uit dat tweede onderzoek naar de man is gebleken dat er informatie is doorgegeven over controles van specifieke ladingen in Rotterdam, informatie over de importgeschiedenis van bedrijven en informatie over risicoprofielen waardoor er een inschatting kon worden gemaakt over controles in de Rotterdamse haven.

Na het verhoor van de vandaag aangehouden man mag hij zijn proces in vrijheid afwachten. Ondertussen loopt er nog een ontnemingsvordering, voor het afpakken van crimineel verkregen vermogen, voortkomend uit de eerste zaak tegen de ex-douanier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in