Innovatie & Strategie

Wetenschap
Bril

Online oogmeting goedgekeurd door ziekenhuis

Amsterdamse startup laat je thuis je ogen testen.

27 maart 2019

Amsterdamse startup laat je thuis je ogen testen.

De online oogmeting van de Nederlandse startup Easee is even nauwkeurig als een traditionele meting door een optometrist. Dat meldt het UMC Utrecht na een wetenschappelijke studie naar de werking van de digitale meetmethode.

Easee biedt sinds drie jaar een oogmeting aan die je thuis en alleen kan uitvoeren. Volgens de startup duurt de meting een kwartier en heb je een computer, smartphone en internetverbinding nodig. In de industrie rezen de nodige vragen over de nauwkeurigheid van zo’n zelfmeting, want kan de gebruiker wel zo goed meten als een optometrist met specialistische apparatuur? Reden voor het UMC Utrecht om een klinische studie te starten naar de meetmethode van Easee. Het onderzoek werd geleid door oogarts Robert Wisse, die zijn bevindingen vandaag presenteerde op een medisch congres.

Online meting is even nauwkeurig als de opticien

Het onderzoeksteam van het UMC Utrecht heeft de digitale meetresultaten van honderd gezonde proefpersonen tussen de 18 en 40 jaar vergeleken met die van een optometrist. Volgens Wisse is de online meting van Easee even nauwkeurig (en dus goed) als een fysieke meting. Hij spreekt van een ‘revolutionaire ontwikkeling in de gezondheidszorg’. Het UMC Utrecht wil de online meetmethode opnemen in het elektronisch patiëntendossier (EPD) – waar de patiënt ook inzage in heeft. Easee deed vorig jaar mee aan een medische innovatiewedstrijd die door het UMC georganiseerd werd.

Kosten en tijd besparen

De meetmethode van Easee is gepatenteerd en heeft een CE-keuring voor medisch product. De techniek is wereldwijd inzetbaar, aldus het bedrijf. Wie de meting heeft afgerond, krijgt een bril- of lenzenrecept dat is goedgekeurd door een optometrist. Volgens de Amsterdamse startup bespaart een online meting de gebruiker tijd en geld. Yves Prevoo, ceo van Easee, claimt dat de zorg ook miljoenen kan besparen door de online meetmethode te omarmen. De wachttijd voor staartpatiënten zou korter kunnen en oogartsen hoeven minder metingen te verrichten, is zijn redenatie. Volgens de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen ondergaan jaarlijks zo’n 160 duizend Nederlanders een staaroperatie.

Er zijn meer online oogtests, bijvoorbeeld die van het Oogfonds. Deze test is tot stand gekomen in samenwerking met het radboudumc en het Oogziekenhuis Rotterdam, maar is volgens de site enkel een voorbeeld en geen volledige test.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
2
Reacties
Marcel marcel 28 maart 2019 12:16

staarTpatienten en staarToperaties.. het moet niet gekker worden :)

Marc Schluper 28 maart 2019 00:04

Wilt u nog meer besparingen en geen bril meer dragen?

Better Eyesight Now - bettereyesightnow.com van Greg Marsh

Oogoefeningen die de oogspieren ontspannen en het zicht herstellen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.