Beheer

Datamanagement
OneDrive

OneDrive krijgt betere ondersteuning voor macOS

Databeheer in gemixte macOS-Windows-omgeving beter te regelen.

17 januari 2022

Databeheer in gemixte macOS-Windows-omgeving beter te regelen.

Microsoft heeft voor macOS-gebruikers het gebruik van 'Files On-Demand' vernieuwd. Hoewel de functie in het algemeen is verbeterd, zitten er ook wel haken en ogen aan.

'Files On-Demand' zorgt ervoor dat niet alle bestanden permanent gesynchroniseerd worden tussen de cloudopslag en de lokale opslag. In principe zijn alle bestanden alleen in de cloud beschikbaar, tenzij de gebruiker zelf aangeeft welke bestanden ook benaderbaar moeten zijn zonder internetverbinding.

Deze functie zorgt ervoor dat de lokale opslag niet wordt belast. Zeker bij intensief gebruik van de cloudopslag is dat handig. Vooral in een omgeving waarin macOS- en Windows-gebruikers samen werken kan OneDrive een goede manier zijn om gezamenlijk aan bestanden te kunnen werken.

Van toevoeging naar integratie

Sinds 2018 was er wel een oplossing voor macOS-gebruikers die een redelijk vergelijkbare functionaliteit bood voor 'Files On-Demand' als die voor Windows-gebruikers bestaat. Maar die leek als toevoeging bovenop het besturingssysteem te draaien, is de indruk van The Register. Van goede integratie met bestandsopslag van macOS was geen sprake.

De technologie die de basis vormde voor die oerversie van Files On-demand voor macOS, is nu afgeschreven, zegt Microsoft in een verklaring. Daarvoor in de plaats komt een nieuwe versie die veel beter is geïntegreerd met het Mac-besturingssysteem. De nieuwe versie komt standaard mee met een update van macOS12.1 en nieuwere versies. Ook heeft Apple toegezegd de functionaliteit langdurig te ondersteunen.

Standaard geactiveerd

Een merkwaardig besluit is wel dat de functionaliteit standaard is geactiveerd en niet kan worden uitgezet. Ook kunnen macOS-gebruikers niet zelf kiezen waar de map (folder) wordt geplaatst. In de vorige versie kon dat wel maar de map staat nu standaard in de Home-directory van Mac-gebruikers. Volgens Microsoft heeft dat te maken met de manier waarop macOS dit proces beheert. Ook is het niet mogelijk HFS+-geformatteerde virtuele schijven te synchroniseren met OneDrive.

Daarentegen kunnen in tegenstelling met de vorige versie nu wel 'File Tags' en 'Extended Attributes' worden gebruikt. Symlinks worden nog steeds niet ondersteund, maar in de nieuwe versie is er wel een verbetering. De Symlink wordt als een tekstbestand gesynchroniseerd met de cloudopslag met daarin het doelbestand. De vorige versie negeerde gewoon het bestaan van Symlinks. Verder is het nu mogelijk het hele bureaublad te synchroniseren met OneDrive.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.