Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoekers wijzen succesfactoren aan voor innovatie bij gemeenten

Gemeenten hebben de afgelopen jaren volop geëxperimenteerd met het gebruik van nieuwe technologie. Onderzoekers van A&O fonds Gemeenten vergeleken en analyseerden 18 cases met datagedreven innovatie. Zij beschreven negen factoren die bijdragen aan een succesvolle pilot met nieuwe technologie.

Het criterium voor ‘succesvol’ is volgens de onderzoekers wanneer innovatie van idee tot ontwikkeling wordt gebracht, geïmplementeerd en mogelijk ook opgeschaald, oftewel: na de pilot ook ingezet wordt bij andere gemeenten. Bij het onderzoek werden cases tussen 2015 en 2020 bekeken.

Op basis van de lessen van de pilots, waarbij datagedreven werken centraal staat, komt onder meer naar voren dat zeer vaardige projectleiders, het werken met multidisciplinaire innovatieteams en sterke drijfveren van betrokkenen om te vernieuwen doorslaggevend zijn. Ook leren van de markt en projecten op informele en cyclische wijze benaderen leidt vaak tot succes.

Community's

De factoren zijn door onderzoekers overgenomen en verwerkt in de verschillende thema’s. In het onderzoek zijn tal van manieren beschreven om innovatieprojecten succesvoller te maken. Dit kan onder meer door ‘prestatiegerichte leerstrategieën’ toe te passen. Bij complexere opgaven is vernieuwing mogelijk in een open innovatieproces, met inwoners en partijen uit de samenleving verenigd in community’s.

Deze onderzoeken moeten in de toekomst bijdragen aan verdere ontwikkeling van methodieken voor datagedreven en publieke innovatie. Het gehele onderzoek is te downloaden op de website van A&O fonds Gemeenten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in