Onderzoekers ontwikkelen nieuwe zoekmachines

22 oktober 2009
Nederlandse onderzoekers hebben nieuwe manieren ontwikkeld om informatie te zoeken op internet. Wetenschappers van de Universiteit Utrecht ontwikkelden een zoekmachine, gebaseerd op de werking van de hersenen.

Een onderzoeker van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bedacht een zoekmethode voor afbeeldingen en films. Dat meldden de twee instellingen vandaag. De Utrechtse methode is bedoeld om het zoeken in teksten te vergemakkelijken. De manier waarop hersenen werken, is toegepast in de zoekmachine. Het systeem maakt hierdoor zelf associaties in teksten, wat meer zoekresultaten oplevert.

De techniek is ontwikkeld voor de tekstwetenschap en wordt binnenkort gebruikt op de faculteit Geesteswetenschappen. De onderzoekers willen in de toekomst de zoekmachine ook geschikt maken voor gebruik in bibliotheken en op internet.

Het NWO richtte zich samen met onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) juist op beeld. Hun systeem maakt gebruik van geavanceerde beeldherkenning en maakt het intikken van een zoekterm overbodig. Deze methode won dit jaar drie internationale prijzen voor het beste automatische zoeksysteem.

"Nu zijn er vijfhonderd voorwerpen en gebeurtenissen ingevoerd in het systeem, dat moet worden uitgebreid naar tweeduizend stuks", aldus onderzoeker Theo Gevers. Ook deze methode zit nog in de wetenschappelijke hoek, maar de onderzoekers zijn in gesprek met commerciële partijen om het, nu nog naamloze, programma voor iedereen beschikbaar te maken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.