Onderzoek: Smartphone wordt gemeengoed in 2011

28 januari 2011
De smartphone breekt dit jaar definitief door bij het grote publiek. In Europa zullen veel mensen met modale inkomens zo’n mobieltje kopen, vaak zonder te beseffen dat het een smartphone is. Dat verwacht marktonderzoeker Forrester Research.

Forrester-analist Ian Fogg constateert in een nieuw rapport over de smartphonetrends in 2011 dat de topmodellen van weleer de instapmodellen van vandaag zijn geworden. Het ‘mainstream’ worden van smartphones is het duidelijkst zichtbaar in de ontwikkelde landen, maar zelfs in India, China en delen van Latijns-Amerika komt deze trend in 2011 op gang.

Smartphone als enige beeldscherm 24x7 binnen handbereik
Smartphones worden een essentieel platform voor mobiel internet en gebruik van applicaties. De smartphone is binnenkort het enige beeldscherm dat een consument 24 uur per dag, 7 dagen per week in de buurt heeft. Aan de bovenkant van de markt worden veel sneller werkende toestellen gemeengoed, aldus Forrester. Ze werken opeen dualcoreprocessor en kunnen videobeelden in hoge definitie weergeven.

Innovaties sijpelen van smartphones door naar andere apparaten
Veel technologische vernieuwingen die op smartphones hun debuut maken, zullen doorsijpelen naar aangrenzende gebieden. Een recent voorbeeld is de Mac App Store van Apple, die is gemodelleerd naar de 2,5 jaar oude webwinkel voor iPhone-apps. Een ander voorbeeld zijn tabletcomputers, die in veel gevallen draaien onder het eerder voor smartphones ontwikkelde Android. Forrester denkt overigens niet dat tablets de verkoop van smartphones zullen ‘kannibaliseren’.

Forrester verwacht dat het ‘tijdperk van beleving’ tot een transformatie van smartphones zal leiden. Fabrikanten van toestellen en ontwikkelaars van apps werpen steeds meer sensoren in de strijd om de functionaliteit te vergroten. Nu al zijn er toestellen die harder gaan rinkelen als ze in een tas zitten of waarvan je een inkomend gesprek kunt weigeren door hem om te draaien. Toekomstige smartphones gebruiken een combinatie van locatie, licht, beweging en richting om nieuwe toepassingen te realiseren., verwacht onderzoeker Fogg.

Smartphone wordt spin in het web
De smartphone ontpopt zich dit jaar ook als ‘personal hub’:  als het eerste apparaat waar consumenten naar grijpen als ze toegang willen tot muziek, foto’s en sociale netwerken. Forrester wijst ook op cloud-gebaseerde diensten als Dropbox om vanaf elk toestel al je bestanden te kunnen bereiken en op ‘streaming’-diensten voor muziek zoals Spotify.

Android heeft nog niet gewonnen
Google zal de smartphone-oorlog dit jaar (nog) niet winnen, aldus Forrester Research, al denken sommigen dat het nu al zover is. Maar er zijn domweg te veel bedrijven die veel te verliezen hebben als Google deze markt gaat domineren. Hoe meer succes Android krijgt, hoe meer tegenkrachten er ontstaan, redeneert analist Fogg. Netwerkoperators zullen Apple, Microsoft, RIM "en zelfs Nokia" aanmoedigen en ondersteunen zolang hun omzetten maar geen gevaar lopen. Het is daarom zaak uit te gaan van aanhoudende fragmentatie, aldus Forrester.

Het beheer van de app stores voor smartphonetoepassingen zal steeds meer worden geautomatiseerd. Controle door mensen, voordat een nieuwe app in de etalage wordt gezet, is volgens Forrester niet meer afdoende. Dat levert wel een verhoogd risico op malware op, erkennen de onderzoekers.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.