Development

Software-ontwikkeling
Programmeren

Onderzoek: React-framework ook in nabije toekomst oppermachtig

'Front-end developers kiezen vaakst voor AWS.'

2 oktober 2020

'Front-end developers kiezen vaakst voor AWS.'

React is niet alleen nu het populairste framework onder front-end developers, maar blijft waarschijnlijk ook in de nabije toekomst oppermachtig. Dat stelt The Software House in zijn jaarlijkse State of Frontend-rapport. Daarnaast blijkt TypeScript flink in opkomst te zijn.

The Software House ondervroeg voor zijn rapport ruim 4.500 front-end-ontwikkelaars wereldwijd over de ontwikkelingen in dit vakgebied. De ontwikkelaars werden onder meer gevraagd naar welk framework ze het meest werken, met welke nieuwe tools ze rekening houden en wat ze niet meer gebruiken. Daaruit bleek onder meer dat React nog altijd het meest populaire framework is voor de front-end: 74 procent zegt het te gebruiken. Dat is meer dan Angular (33%) en Vue.js (30%) samen.

React blijft ook in de toekomst populair, stelt het rapport. 68,9 procent van de respondenten zegt namelijk dat ze React ook in de toekomst willen blijven gebruiken of aan wil gaan leren. Toch is er binnen het gebruik van React wel wat veranderd, vertelt Marek Gajda, CTO bij The Software House. "Het is nog steeds behoorlijk schokkend voor mij te zien hoe dun de grens is tussen liefde en haat tussen frontend-ontwikkelaars. De React + Redux-stack, die onlangs zo populair was, lijkt bijvoorbeeld tot het verleden te behoren. Maar liefst 34% van de respondenten denkt dat Redux binnen de komende 3 jaar vrijwel zal verdwijnen."

Veel ontwikkelaars kijken bovendien ook naar andere frameworks. Het rapport benadrukt bijvoorbeeld dat jQuery nog altijd de meest gebruikte JavaScript-library op het internet is. Daarnaast zijn er relatief veel ontwikkelaars die Vue.js (45%) of Svelte (36%) willen blijven gebruiken in de toekomst of ermee willen leren werken. 

Enthousiast over TypeScript

Ontwikkelaars blijken verder veel bezig te zijn met TypeScript, een superset van programmeertaal JavaScript. 77 procent geeft aan in het afgelopen jaar TypeScript te hebben gebruikt en ruim de helft (54 procent) zegt TypeScript fijner te vinden werken dan JavaScript. 39 procent vindt beide talen even prettig werken. 

Toch zijn de meningen over de toekomst van TypeScript en JavaScript flink verdeeld. Bijna 27 procent van de respondenten denkt dat JavaScript en TypeScript even populair blijven. 29 procent ziet JavaScript in de komende jaren veranderen in iets wat op TypeScript lijkt. En nog eens 28 procent denkt dat TypeScript populairder wordt dan JavaScript. 

AWS meest populaire cloud

The Software House vroeg front-end-ontwikkelaars ook naar hosting. Ruim 44 procent geeft aan nog altijd applicaties op hun eigen webservers te deployen. Traditionele datacentra hebben hier dus nog altijd een flinke markt in.

Maar ook de cloud is flink in opkomst, blijkt uit het onderzoek. Met name Amazon Web Services (AWS) wordt veel gebruikt: 39 procent kiest voor deze cloudprovider. Google Cloud Platform en Microsoft Azure zijn met 14 procent en 12 procent echter flink minder populair. De relatief nieuwe hosting-oplossing Netlify heeft zelfs een hogere penetratie dan de twee cloudpartijen, namelijk 23 procent. 

Lees meer over Development OP AG Intelligence
2
Reacties
Marc S. 03 oktober 2020 21:38

We moeten dit rapport niet al te serieus nemen. Wat het enigszins dubieus maakt is het feit dat het geschreven is door mensen die een product te verkopen hebben. Zij zijn niet neutraal. De ondervraagden zijn (waarschijnlijk) geselecteerd onder de bekenden van de auteurs, die hun producten al gebruiken. En als die producten alleen op AWS draaien, ja, dan is bias niet te vermijden.
Een ander teken aan de wand: Opmerkingen zoals "microservices have reached maturity" . Onzin. Microservices zijn hot omdat je er je vingers zo gemakkelijk aan kunt branden.

Marc S. 03 oktober 2020 20:49

"Google Cloud Platform en Microsoft Azure zijn met 14 procent en 12 procent echter flink minder populair."

Dit zegt meer over de waarde van dit rapport dan over de werkelijkheid.

Dat AWS nog steeds de grootste is, is zeker aannemelijk. Maar dat Google groter is dan Azure en dat AWS meer dan drie keer groter is dan Azure ... nee. Het duidt slechts aan dat de groep ondervraagden niet representatief is.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.