Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderzoek: hybride werk écht laten werken vaak nog uitdaging

Hybride werken lijkt de toekomst, ook in Nederland. Maar Nederlandse organisaties ondervinden nog steeds uitdagingen om hybride werk écht te laten werken, signaleert Microsoft in zijn jaarlijkse Work Trend Index. Zeker managers zien veel beren op de weg.
Hybride werken
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Maar liefst 65% van de managers in Nederland zou willen dat ze meer konden doen om verandering voor hun team te realiseren, maar heeft niet de invloed of de middelen, aldus Microsoft in de Work Trend Index 2022. Ruim de helft van de managers vindt bovendien dat het management out of touch is met de werkvloer. En dat blijkt ook wel uit het onderzoek: hoewel 81% van de werknemers zegt even productief of productiever te zijn dan een jaar geleden, is 61% van het management bang dat de productiviteit minder is geworden sinds de introductie van hybride werk.

Er zijn ook nog wel diverse uitdagingen rondom het hybride werken, signaleert Microsoft in het rapport. Zo zijn er vaak nog geen duidelijke afspraken over wanneer en waarom werknemers naar kantoor komen; slechts 23% heeft daar wel afspraken over. En ook voor individuele werknemers zijn er uitdagingen: 62% van de werknemers in Nederland zegt minder werkvriendschappen te hebben sinds de overstap naar hybride werk. Niet verrassend dus dat 43% van het management meent dat het opbouwen van relaties de grootste uitdaging is van hybride werk of werk op afstand.

Managers: wees het goede voorbeeld

Shanna Bosmans, chief hybrid officer bij Microsoft Nederland, benadrukt dan ook dat er duidelijke verwachtingen en afspraken nodig zijn, "waarbij het management transparant is en managers ondersteunt, om te voorkomen dat we terugvallen in oude werkgewoontes die het individu niet helpen met zijn of haar behoeftes in de nieuwe toekomst van het werken".

Salary Survey 2022
Salary Survey 2022

Doe mee aan ons salarisonderzoek!

Hoeveel verdient de gemiddelde IT'er? Hoeveel last hebben IT'ers van de druk op de arbeidsmarkt? En in hoeverre zijn zij te spreken over de prestaties van recruiters die hen een baan aan proberen te bieden? AG Connect en Berenschot onderzoeken het in de 23e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek.

Doe ook mee en maak kans op een Sonos Room SL-speaker of een masterclass van Nyenrode Business Universiteit en AG Connect!

Experts van NTT adviseerden eerder tegenover AG Connect bovendien om duidelijkheid te scheppen over welke technologie er gebruikt wordt en hoe deze optimaal gebruikt kan worden. “We hebben heel veel tech over mensen heen gestort, maar kunnen ze daar wel goed mee omgaan? Als jij tools op de ene manier gebruikt en een ander op de andere manier, dan gaat dat fout met samenwerken. Daar valt echt nog veel voordeel bij te halen”, stelde Martine Maaks, employee experience specialist bij NTT bijvoorbeeld.

Ook is het voor managers belangrijk om goed te kijken naar de inrichting van het kantoor én om zelf het goede voorbeeld te gaan geven. “Als er een plan is voor het thuiswerken, zorg dan dat het van bovenaf gedragen wordt. Dus zeg niet dat anderen maar twee dagen per week op kantoor hoeven te zijn, terwijl je er zelf vijf dagen bent. Dan krijgen mensen het gevoel dat ze dat zelf ook moeten. Practice what you preach.”

Vergaderen in de metaverse

Uit het onderzoek van Microsoft blijkt overigens dat hybride werken ook de werkdag zelf verandert. Zo werden werkdagen 46 minuten langer en nam werken na werktijd doordeweeks (28%) en in het weekend (14%) toe. Nederlandse werknemers staan bovendien vaak open voor nieuwe manieren van vergaderen: 47% staat open voor het gebruik van digitale ruimtes in de metaverse voor meetings of teambijeenkomsten, en 39% is bereid deze meetings het komende jaar als avatar bij te wonen.

Het minder goede nieuws is dat werknemers mogelijk minder naar kantoor willen komen. 39% zegt in het onderzoek namelijk om binnen een jaar volledig op afstand te willen gaan werken. 59% van de werknemers die tijdens de pandemie gestart zijn denkt er bovendien over om van werkgever te veranderen het komende jaar. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in