Management

Datamanagement
Zeewolde

Onbekend databedrijf koopt 80 hectare grond in Zeewolde

Gemeente Zeewolde verkoopt in stilte grond voor gigantisch datacenter

© Shutterstock,  Robinotof
26 april 2021

Gemeente Zeewolde verkoopt in stilte grond voor gigantisch datacenter

Een onbekend groot Amerikaans techbedrijf heeft in stilte 80 hectare grond aangekocht in Zeewolde voor de bouw van een datacenter. Dat is nog maar de helft van de grond die het bedrijf in totaal wil kopen. De rest volgt later.

Dat meldt dagblad De Stentor. De gemeente Zeewolde is nauw betrokken bij de verkoop van de grond. Die heeft namelijk de afgelopen maanden in meerdere transacties verdeeld in totaal 115 hectare land aangekocht. 80 hectare daarvan is voor 40 miljoen euro doorverkocht aan het tussenbedrijf Polder Networks, dat de aankoop verzorgt voor het datacenter.

Voor welk Amerikaans bedrijf de grond is aangekocht, is niet bekend gemaakt. Wel is bekend dat het bedrijf 166 hectare grond nodig heeft voor datacenter. De resterende 80 hectare is nog in bezit van het Rijksvastgoedbedrijf en zal pas worden verkocht als het bestemmingsplan is vastgesteld.

Besloten vergaderingen

De gemeente Zeewolde praat de gemeenteraad regelmatig bij maar dat gebeurt in besloten vergaderingen. Een voorstel van de ChristenUnie om dit te bespreken in openbare vergaderingen is afgewezen. In juni volgen wel openbare vergaderingen als een besluit moet worden genomen over het bestemmingsplan.

Uit het ontwerp-bestemmingsplan blijkt dat er 5 hallen van elk een halve kilometer lang en 20 meter hoog gebouwd zullen worden. Een groep inwoners van Zeewolde, boeren en burgers, heeft zich verenigd in de stichting Datatruc, die zich verzet tegen de bouw van het datacenter. Men maakt zich zorgen over onder meer het water- en energieverbruik en de omvang van de gebouwen in het polderlandschap en de effecten in de toekomst.

Lees meer over
1
Reacties
Bop 21 mei 2021 19:36

Gesubsidieerde windmolen-energie? (Dank u, belastingbetalers.)
Handig bestuurdertje-met-belangen dat het wel even ritselt?
Windmolenbouwrechten?

Zie eerdere schandalen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.