Management

Security
pieter omtzigt

Omtzigt onderzoekt spionagesoftware Pegasus in Nederland

Duidelijk antwoord op vragen van Kamerlid ontbreekt.

Pieter Omtzigt © Tweede Kamer
22 april 2022

Duidelijk antwoord op vragen van Kamerlid ontbreekt.

Pieter Omtzigt (CDA), Kamerlid en rapporteur van de Raad van Europa, werkt sinds drie maanden aan een onderzoek naar het Pegasus-schandaal. Hij wil onder meer weten of het systeem, waarmee politieke tegenstanders worden afgeluisterd, ook wordt gebruikt in Nederland.

"Tot nu toe kwam daarop geen duidelijk antwoord", zo meldt hij aan NU.nl. Met zijn onderzoek naar Pegasus komt hij nu voor het eerst naar buiten. De slachtoffers van het schandaal zijn gebruikers van mobiele telefoons die worden gevolgd door spionagesoftware, die in 2014 is ontwikkeld door het Israëlische bedrijf NSO Group.

Met de software kunnen telefoons en bijbehorende camera's worden afgeluisterd. Er kan ook worden meegekeken met berichten. 

Memo

Omtzigt stuurde deze week een memo naar zijn collega's in de Raad van Europa gestuurd, waarin hij aankondigt dat hij naar Israël wil om daar het bedrijf NSO te bezoeken en te spreken met de Israëlische autoriteiten, zo meldt NU.nl. Ook wil hij hoorzittingen opstarten

"We weten niet wie het doet, maar het vermoeden is dat de Spaanse, Poolse en Hongaarse regeringen zich hieraan schuldig maken. Die regeringen heb ik zes precieze vragen gesteld en ze hebben de deadline voor beantwoording niet gehaald", aldus Omtzigt.  

Check of je gehackt bent

Wie twijfelt of zijn smartphone gehackt is en besmet met Pegasus, de spionagesoftware van de Israëlische NSO Group, kan dit controleren met een tool.

De zogeheten Mobile Verification Toolkit (MVT) is ontwikkeld door de onderzoekers van Amnesty International die de malware Pegasus grondig hebben onderzocht en onthuld.

De tool werkt op zowel iPhones als Android-apparatuur maar wel met kleine verschillen. Volgens Amnesty waren op iPhones meer forensische sporen te vinden van Pegasus waardoor besmetting makkelijker te herkennen is dan op Android-apparate.

Lees meer over
2
Reacties
Ferry de Jong 01 juni 2022 13:39

In de tekst staat "Pieter Omtzigt (CDA)," Pieter Omtzigt was op 22 april en is nu geen CDA-er.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.