Development

Apps
Chrome

Omstreden spraakfunctie weer weg uit Chromium

Google heeft een standaard extensie teruggetrokken waarmee de open source-variant van de Chrome-browser kon reageren op spraakcommando's.

25 juni 2015

Google heeft een standaard extensie teruggetrokken waarmee de open source-variant van de Chrome-browser kon reageren op spraakcommando's.

De extensie zet de microfoon van de computer waarop de browser draait, permanent aan om het activeringscommando 'OK Google' op te vangen. Gebruikers zagen de activering van de microfoon gebeuren en verdachten het bedrijf van afluisteren.

Google had verzuimd de komst van deze 'Google Hotword'-extensie goed aan te kondigen en gaf ook geen mogelijkheid de installatie van de extensie te weren. De extensie staat weliswaar standaard uit, maar wordt automatisch geactiveerd wanneer Google als standaard zoekmachine wordt gebuikt.

Google verklaart dat er geen geluiden naar de server worden gestuurd, tenzij er voor een zoekopdracht 'OK Google' wordt uitgesproken. Alle overige registratie en verwerking vindt lokaal op de computer plaats. Het probleem is dat de broncode van de extensie ontbreekt en er dus geen zicht is of deze bewering wel klopt.

Niet geschikt voor open source

Google heeft nu de extensie teruggetrokken en geeft toe dat deze niet past in een open source browser. De nieuwe build Chromium 45 zal de extensie niet meer standaard downloaden.

De extensie zit overigens ook in de Chrome-bowser die bij veel meer mensen in gebruik is. Google zegt dat de microfoon niet daadwerkelijk iets registreert voordat het commando 'OK Google' wordt gegeven.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.