Overslaan en naar de inhoud gaan

Omstreden open source goeroe wil excuses van Microsoft

De omstreden en onlangs van topposities geweerde grondlegger van de opensourcebeweging Richard M. Stallman (RMS) wil dat Microsoft excuses maakt. Het gaat om de ooit fel ingezette aanval op open source, waarbij toenmalig CEO Steve Ballmer de vergelijking trok met kanker. Stallman die door eigen toedoen moest opstappen bij de Free Software Foundation en MIT heeft Microsoft vóór zijn publieke val bezocht en daarbij enkele suggesties gedaan.
Microsoft houdt van Linux
© Microsoft
Microsoft

In zijn toespraak aan ontwikkelaars bij Microsoft heeft de opensourcegoeroe zijn gebruikelijke boodschap geuit over het belang van vrije software. Dat concept gaat verder dan alleen vrijelijk beschikbare software. Het gaat Stallman - en andere puristen wat open source betreft - om vrije toegang tot broncode én om vrijheid om die programmatuur te gebruiken, hergebruiken, verder verspreiden, en meer. Daarbij heeft de grondlegger van de opensourcebeweging ook enkele suggesties gegeven aan Microsoft, dat tegenwoordig open source in het algemeen omarmt, en met name Linux liefheeft.

Leven beteren

Onder de suggesties van Stallmen voor het softwarebedrijf om diens 'leven te beteren' is de vraag om excuses te maken voor de vergelijking dat open source als een vorm van kanker zou zijn. Die uitspraak staat op naam van voormalig Microsoft-CEO Steve Ballmer. Verder heeft toenmalig topman Jim Allchin gesteld dat open source on-Amerikaans is. De recent uit de gratie gevallen Stallman heeft aan Microsoft voorgesteld om die aanvallende uitspraken over open source publiekelijk terug te trekken. Daarnaast heeft hij nog andere suggesties gedaan om open source te promoten.

Ex-CEO Bill Gates, die mede-oprichter van Microsoft is, heeft ooit de vergelijking getrokken met gamekarakter Pac-Man; die alles opslokt wat 'ie tegenkomt. Deze uitspraken hebben betrekking op de zogeheten virale aard van de 'pure' opensourcelicentie GPL; die verplicht tot openstellen van broncode bij gebruik van software die onder de GPL valt. Microsofts PR-offensief toen tegen open source hebben stof doen opwaaien. Tegenwoordig omarmt de firma juist open source.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in