Development

Software-ontwikkeling
Microsoft hartje Linux

Omstreden open source goeroe wil excuses van Microsoft

Microsoft moet sorry zeggen, aldus nu in de ban gedane opensourcegoeroe Stallman.

© Microsoft
7 oktober 2019

Microsoft moet sorry zeggen, aldus nu in de ban gedane opensourcegoeroe Stallman.

De omstreden en onlangs van topposities geweerde grondlegger van de opensourcebeweging Richard M. Stallman (RMS) wil dat Microsoft excuses maakt. Het gaat om de ooit fel ingezette aanval op open source, waarbij toenmalig CEO Steve Ballmer de vergelijking trok met kanker. Stallman die door eigen toedoen moest opstappen bij de Free Software Foundation en MIT heeft Microsoft vóór zijn publieke val bezocht en daarbij enkele suggesties gedaan.

In zijn toespraak aan ontwikkelaars bij Microsoft heeft de opensourcegoeroe zijn gebruikelijke boodschap geuit over het belang van vrije software. Dat concept gaat verder dan alleen vrijelijk beschikbare software. Het gaat Stallman - en andere puristen wat open source betreft - om vrije toegang tot broncode én om vrijheid om die programmatuur te gebruiken, hergebruiken, verder verspreiden, en meer. Daarbij heeft de grondlegger van de opensourcebeweging ook enkele suggesties gegeven aan Microsoft, dat tegenwoordig open source in het algemeen omarmt, en met name Linux liefheeft.

Leven beteren

Onder de suggesties van Stallmen voor het softwarebedrijf om diens 'leven te beteren' is de vraag om excuses te maken voor de vergelijking dat open source als een vorm van kanker zou zijn. Die uitspraak staat op naam van voormalig Microsoft-CEO Steve Ballmer. Verder heeft toenmalig topman Jim Allchin gesteld dat open source on-Amerikaans is. De recent uit de gratie gevallen Stallman heeft aan Microsoft voorgesteld om die aanvallende uitspraken over open source publiekelijk terug te trekken. Daarnaast heeft hij nog andere suggesties gedaan om open source te promoten.

Ex-CEO Bill Gates, die mede-oprichter van Microsoft is, heeft ooit de vergelijking getrokken met gamekarakter Pac-Man; die alles opslokt wat 'ie tegenkomt. Deze uitspraken hebben betrekking op de zogeheten virale aard van de 'pure' opensourcelicentie GPL; die verplicht tot openstellen van broncode bij gebruik van software die onder de GPL valt. Microsofts PR-offensief toen tegen open source hebben stof doen opwaaien. Tegenwoordig omarmt de firma juist open source.

1
Reacties
Bart 08 oktober 2019 21:45

Stallman haalt zelf het verschil aan tussen open source en vrije software, maar alsnog noemen jullie hem een 'open source goeroe'...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.