Loopbaan

Carriere
RMS

'Epstein' kost goeroe open source topposities

Grondlegger opensource Stallman weg bij MIT en FSF vanwege foute uitlatingen.

Richard M. Stallman © Richard Stallman
17 september 2019

Grondlegger opensource Stallman weg bij MIT en FSF vanwege foute uitlatingen.

Richard M. Stallman (ook bekend als RMS) heeft zijn positie bij het computer- en AI-lab van onderzoeksinstituut MIT én zijn bestuursfunctie bij de Free Software Foundation opgezegd. Zijn vertrek is veroorzaakt door foute uitlatingen over slachtoffers van de veroordeelde pedofiel en zakenman Jeffrey Epstein, die na zijn recente arrestatie zelfmoord heeft gepleegd. Stallmans exit bij MIT en FSF lijkt niet bepaald vrijwillig: de man spreekt zelf van "misverstanden en verkeerde voorstellingen van zaken."

"Aan de MIT-gemeenschap, ik neem met onmiddelijke ingang ontslag van mijn positie bij CSAIL [het Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory van tech-instituut MIT - red.]. Ik doe dit vanwege druk op MIT en op mij over een reeks misverstanden en verkeerde voorstellingen van zaken. Richard Stallman", zo luidt het summiere bericht dat de opensourcegoeroe op zijn site heeft gepubliceerd.

De Free Software Foundation, die door Stallman is opgericht, vermeldt kort dat de president en oprichter van de stichting voor vrije software ontslag heeft genomen. Hij is niet langer president en heeft ook geen zetel meer in de raad van bestuur. Over de reden voor dit ontslag doet de FSF niet direct mededelingen. "De raad zal nu met onmiddellijke ingang een zoektocht ondernemen naar een nieuwe president. Meer details over de zoektocht zullen gepubliceerd worden op fsf.org", sluit de officiële mededeling af.

'Aanranding is vaag begrip'

Ophef over Stallman is afgelopen week opgelaaid nadat de wetenschapper in een interne mailinglijst van MIT's computer- en AI-lab een kuil voor zichzelf groef. Stallman nam het in zijn mail op voor de in 2016 overleden AI-pionier Marvin Minsky die recent is beschuldigd van verkrachting op het eiland van Epstein. Terwijl de schuld van Minksy niet is bewezen, ging Stallman vol in tegen de beschuldigingen door te stellen dat er sprake is van onrecht jegens Minsky doordat 'aanranding' (sexual assault) volgens hem een vaag begrip is, met bovendien een hellend vlak.

Wat Minsky gedaan zou hebben met een minderjarig meisje, dat door Epstein gedwongen was tot sex, kan volgens Stallmans mail best ogenschijnlijk gewillige sex zijn geweest. "We kunnen ons veel scenario's voorstellen, maar het meest plausibele scenario is dat zij zichzelf aan hem aanbood als volledig gewillig. Aannemende dat ze daartoe werd gedwongen door Epstein, zou hij [Minsky - red.] alle reden hebben gehad om haar te vertellen dat ze dat moest verbergen voor de meeste van zijn kompanen."

Niet eerste incident

Dit heeft afgelopen week al geleid tot openbare oproep dat Stallman ontheven moet worden uit zijn invloedrijke posities bij onder meer het MIT en de FSF. De complete mail-thread is gepubliceerd door Vice, en daarbij met uitzondering van Stallman zelf geanonimiseerd. De grondlegger van de vrijesoftwarebeweging heeft in de loop der jaren wel meer controversiële uitlatingen gedaan, ook over de vraag of sex met minderjarigen altijd per definitie onvrijwillig zou zijn en of dat wel schadelijk zou zijn. Deze en andere controverses komen nu duidelijk naar boven op social media, mede gemeld door mensen die direct met de wetenschapper te maken hebben gehad.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.