Management

Carriere
Thijs Launspach

Omgaan met stress: iedereen weet hoe, (bijna) niemand doet het

Psycholoog Thijs Launspach vertelt bij AG TechFest hoe je wél goed met stress omgaat. 

Thijs Launspach © Stance Photography
13 september 2022

Psycholoog Thijs Launspach vertelt bij AG TechFest hoe je wél goed met stress omgaat. 

Stress zal de gemiddelde IT’er niet onbekend zijn. 48% van de IT’ers vindt de werkdruk namelijk (te) hoog, zo bleek eerder dit jaar uit het salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot onder zo’n 400 respondenten. Maar hoe ga je nu goed om met stress en voorkom je erger, zoals een burn-out? Daarover vertelt Thijs Launspach, psycholoog en schrijver, meer tijdens AG TechFest. Tegenover AG Connect licht hij vast een tipje van de sluier.

Wie lange tijd te veel ongezonde stress ervaart, kan uiteindelijk met een burn-out te maken krijgen. Maar ook voor die tijd kan ongezonde stress al vervelend zijn. Dus hoe ga je daar dan mee om? “In theorie is dat niet zo moeilijk”, zegt Launspach. “De vraag is: hoe doe je dat in een baan die veel van je verlangt?”

Het belangrijkste is volgens hem weten wanneer er sprake is van ongezonde stress. Er bestaat namelijk ook gezonde stress, zoals de spanning voor een sollicitatiegesprek. Maar lang niet alle stress is gezond. “Dat onderscheid moet je kunnen maken. Je moet weten wat je eigen alarmsignalen zijn.”

Iedereen weet het, niemand doet het

Daarnaast is het belangrijk dat we genoeg doen om stress te laten dalen als dat nodig is. Daar zijn verschillende technieken voor, die de meeste mensen wel kennen. Denk aan wandelen, sporten of iets creatiefs doen. "Iedereen weet dat eigenlijk wel, maar niemand doet het”, lacht Launspach. “Theo Maassen zei ooit al: ‘Oplossingen zijn het probleem niet.’ Iedereen weet wel wat je tegen stress moet doen, maar je doet het niet altijd op de momenten dat je ook andere dingen te doen hebt. Terwijl je juist in jezelf moet investeren als er ook veel andere dingen van je verwacht worden.”

Thijs Launspach bij AG TechFest

Er valt dus nog best wat te verbeteren in onze omgang met stress. Hoe je dat wél goed doet, vertelt Thijs Launspach tijdens AG TechFest, het nieuwe zakelijke techevent van AG Connect op 29 september 2022. Deelname is gratis voor wie met of in tech werkt, en voor ICT-studenten, dus mis het niet!

Claim je ticket voor AG TechFest

Zeker met de hoge werkdruk die IT’ers ervaren, is het gemakkelijk om te denken dat er geen tijd is om even een rondje te gaan lopen, mails even te laten voor wat ze zijn of niet te lang door te werken. “En dat is precies de verkeerde instelling. Als je wacht met voor jezelf zorgen tot het werk op is, werk je jezelf een burn-out in. Het is belangrijk dat je het noodzakelijk onderhoud aan jezelf doet, ook als je nog tien mails in je inbox hebt of nog een paar uur door kunt werken.”

Spannende lezing

Hoe je dan tóch, ondanks de drukke baan en het leven er omheen, goed met stress om kan gaan, vertelt Launspach tijdens AG TechFest op 29 september. Maar wie denkt daar alleen naar een verhaal te luisteren, heeft het mis. “Ik wil dat mensen ook dingen ervaren. Dus het zou best kunnen dat je een beetje spanning ervaart in de lezing”, zegt hij.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.