Office Live Workspace nu ook in het Nederlands

6 augustus 2008
Microsoft introdueert volgende week de Nederlandse versie van Office Live Workspace. Met deze ‘virtuele werkomgeving’ kunnen gebruikers op internet bestanden opslaan, bekijken en bewerken en met anderen delen.

De Amerikaanse versie van Office Live Workspace heeft wereldwijd een miljoen gebruikers, waaronder bijna zesduizend in Nederland. Nu vanaf woensdag 13 augustus ook een Nederlandstalige versie beschikbaar is, verwacht Microsoft dat het aantal gebruikers hier snel zal toenemen.

Met Office Live Workspace heeft de gebruiker vanaf iedere internet-pc ter wereld toegang tot zijn gegevens, die centraal op servers van Microsoft worden opgeslagen. De technologie heeft veel weg van Skydrive, de eerder dit jaar door Microsoft geïntroduceerde ‘harde schijf op internet’ waar de gebruiker ook foto’s, documenten en andere bestanden kan opslaan en eventueel delen met anderen.

Daar is nu de integratie met Office-kantoortoepassingen aan toegevoegd. Na het installeren van een (gratis) plug-in kan men rechtstreeks vanuit Word, Excel en PowerPoint documenten op de onlinewerkruimte plaatsen. De gebruiker kan per account verschillende werkruimtes aanmaken, bijvoorbeeld per project, zodat de informatie overzichtelijk blijft.

Om Office Live Workspace te kunnen gebruiken, is het niet per se nodig dat Microsoft Office op de lokale pc is geïnstalleerd. Het is ook mogelijk bestanden vanuit een webbrowser te bekijken. Openen en bewerken is dan echter niet mogelijk. Behalve met Internet Explorer van Microsoft zelf werkt de virtuele werkruimte ook met Mozilla Firefox en met Safari, de browser van Apple.

Met Office Live Workspace beschikt de gebruiker over een onlineopslagruimte van 500 MB. Dat moet genoeg zijn voor zo’n duizend documenten. De technologie kan niet alleen overweg met Word-, Excel- en PowerPoint-bestanden maar ook met het pdf-formaat van Adobe.

Door middel van de plug-in voor Office kan de gebruiker behalve nieuwe documenten in zijn onlineworkspace ook takenlijsten, lijsten van contactpersonen en activiteitenoverzichten aanmaken. De integratie gaat echter niet zo ver dat ook het adresboek uit het e-mailprogramma Outlook in Office Live Workspace wordt overgenomen. Contacten worden als ‘plat bestand’ opgeslagen. Het is wel mogelijk afspraken uit de privéagenda over te nemen in Office Live Workspace.

Bas Paumen, Product Solutions Manager Office bij Microsoft Nederland, benadrukt dat Office Live Workspace geen versie van ‘Office in de browser’ is, maar een opslag- en samenwerkingscomponent. Evenmin is het een vervanging van het samenwerkingsprogramma SharePoint. “Dat is echt een bedrijfsoplossing om allerlei informatie te ontsluiten. Maar Office Live Workspace kan een grote rol spelen in het midden- en kleinbedrijf, dat vaak zelf geen ‘dedicated’ servers heeft om informatie te delen.”

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.