Beheer

Cloud
Explosies in Kiev

Oekraïne migreerde halsoverkop overheidsdiensten en -data naar de cloud

'Russische raketten kunnen cloud niet vernietigen.'

Explosies in Kiev in februari 2022 © Shutterstock Giovanni Cancemi
30 november 2022

'Russische raketten kunnen cloud niet vernietigen.'

De overheid in Oekraïne startte in januari vorig jaar - toen duidelijk werd dat een Russische invasie op handen was - in sneltreinvaart een cloudmigratie om enorme hoeveelheden kritieke gegevens, zoals registers en databases die essentieel zijn voor de digitale infrastructuur, veilig te stellen.

De Oekraïense minister voor digitale transformatie - Mykhailo Fedorov - vertelde daar deze week over op het Re:Invent-congres van AWS in Las Vegas. Voor de massale datamigratie van zowel overheids- als bedrijfsgegevens moest wel eerst een toestemming komen van het Oekraïense parlement. Die kwam in de loop van februari, net voor de aanval van Rusland begon op de 24e van die maand.

"Vanaf dat moment hebben we heel nauw samengewerkt met de Oekraïners", zei Liam Maxwell, directeur Government Digital Transformation bij AWS op een persbijeenkomst waar The Register bij was. Er werden koortsachtig plannen gemaakt hoe bijvoorbeeld het bevolkingsregister, het kadaster, de gegevens van de belastingdienst en van het onderwijssysteem gekopieerd konden worden naar cloudservers.

Vele Terabytes in een keer
naar de cloud

Uiteindelijk is met drie Snowball-apparaten - de manier van AWS om vele terabytes in een keer te kopiëren en fysiek te transporteren naar een datacentrum - de informatie met het vliegtuig naar Polen gebracht. Fedorov benadrukte dat deze oorlog als geen andere een technologische oorlog is, maar dat de samenwerking met AWS ook laat zien hoe technologie kan helpen. "Zoals bekend vallen de Russen nu onze energievoorzieningen aan, maar wat ik het mooiste vind [...] is dat Russische raketten de cloud niet kunnen vernietigen."

Hij geeft credits aan de leiding van AWS voor hun inzet de Oekraïense overheid en parlement te redden door snel toegang te regelen tot bronnen waarmee de migratie naar de cloud snel kon worden geregeld.

Migratie in stroomversnelling

Een voordeel was dat Oekraïne al wel bezig was met een cloudproject genaamd Diia waarmee via een app Oekraïense burgers en het bedrijfsleven toegang krijgen tot essentiële overheidsinformatie. Dat proces kwam wel in een stroomversnelling door de Russische aanvallen.

Of AWS ook meer cyberaanvallen te verduren heeft gekregen sinds de samenwerking met de Oekraïense overheid begon, wil Maxwell niet vertellen. "Wij hebben de mogelijkheden om onszelf te beschermen."

Lees meer over
1
Reacties
P.J. Westerhof LL.M MIM 01 december 2022 23:22

Nu hoeven de Russen alleen de cloud-opslag maar te hacken.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.