Innovatie & Strategie

Security
Rusland

Oekraïne claimt hack op Russisch huurlingenleger

Bij hack gegevens van Russische huurlingen buitgemaakt, aldus Oekraïne.

© Intel,  Nisha Deo
20 september 2022

Bij hack gegevens van Russische huurlingen buitgemaakt, aldus Oekraïne.

Hackers van het Oekraïense leger hebben de website van het Russische huurlingenbedrijf Wagner gehackt en de persoonsgegevens buitgemaakt van alle strijders die zijn aangesloten bij de organisatie. "Elke beul, moordenaar en verkrachter zal zwaar worden gestraft", kondigde de Oekraïense minister van Digitale Transformatie Mychajlo Fedorov de hack op Telegram aan. "Wraak is onvermijdelijk."

De post van Fedorov op het Russische social network is tweetalig geplaatst; in het Oekraïens en in het Engels. Daarbij linkt de minister ook naar de website van het huurlingenbedrijf. Eerder deze week waren er al berichten dat Wagner op diens eigen Telegram-kanaal de reactiemogelijkheid heeft moeten uitschakelen vanwege een hack. Daarbij was de emoji om berichten te 'liken' ineens vervangen door het embleem van het Oekraïense legerbataljon Azov.

Oorlogsmisdaden

Wagner is een particulier huurlingenbedrijf dat geldt als het schaduwleger van het Kremlin. Het bewaakt Russische belangen in allerlei landen en huurlingen van Wagner vechten in Syrië en in Oekraïne. Voor de strijd in Oekraïne ronselt het bedrijf ook misdadigers in Russische gevangenissen. In ruil voor kwijtschelding van hun straffen moeten ze vechten in Oekraïne. Volgens Oekraïne maken de strijders van Wagner zich op grote schaal schuldig aan oorlogsmisdaden.

Het bericht over de hack kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.