Beheer

Security
Cybersecurity

'Oekraïense overheid vraagt hackers om hulp bij cyberverdediging'

Regering vraagt vrijwillige hackers de kritieke infrastructuur te beschermen. 

© CC0 - Pixabay.com madartzgraphics
25 februari 2022

Regering vraagt vrijwillige hackers de kritieke infrastructuur te beschermen. 

De regering in Oekraïne vraagt vrijwilligers uit de ondergrondse hackersgemeenschap om te helpen bij de digitale verdediging van het land. Dat stellen twee bronnen van Reuters die betrokken zijn bij het project. De vrijwilligers worden volgens die bronnen specifiek gevraagd om de kritieke infrastructuur te beschermen en de Russische troepen digitaal te bespioneren. 

Het verzoek van de Oekraïense overheid is volgens Reuters sinds donderdagochtend op verschillende hackerforums verschenen, nadat Russische troepen steden in heel Oekraïne aan begon te vallen. In het bericht staat: "Oekraïense cybergemeenschap! Het is tijd om betrokken te raken bij de cyberverdediging van ons land." Securityexperts en cybercriminelen worden in het bericht verder gevraagd om zich via een Google Docs-bestand aan te melden. Daarbij wordt om hun specialiteiten - zoals de ontwikkeling van malware - gevraagd, evenals om professionele referenties. 

Verdediging en aanvallend

Yegor Aushev, medeoprichter van een cybersecuritybedrijf in Kiev dat veel met de Oekraïense overheid samenwerkt, zegt tegenover de Reuters dat hij het bericht schreef op verzoek van een ambtenaar van het ministerie van Defensie, die donderdag contact met hem opnam. Een anonieme bron van de nieuwssite die betrokken is bij het project bevestigt dat het verzoek van het ministerie van Defensie komt. Het ministerie zelf reageerde echter niet op vragen. 

De vrijwilligers die zich aanmelden worden volgens Aushev opgedeeld in verdedigende en aanvallende cybereenheden. De verdedigende eenheid moet de kritieke infrastructuur beschermen, die bestaat uit bijvoorbeeld energiebedrijven en watersystemen. De aanvallende eenheid moet helpen met digitale spionage. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.