Overslaan en naar de inhoud gaan

Obama zegt het nog één keer: investeer in AI

Investeren in kunstmatige intelligentie is een van de belangrijkste pijlers onder de groei van de Amerikaanse economie.
Barack Obama
© CC0
CC0

Dit stelt het White House Council of Economic Advisers in het rapport Artificial Intelligence, Automation, and the Economy (pdf).

Het rapport behandelt zowel de positieve als negatieve effecten van de inzet van kunstmatige intelligentie. Zo is duidelijk dat AI-gebaseerde systemen vermoedelijk miljoenen Amerikanen hun baan gaat kosten, bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs. Toch slaat de balans naar de positieve kant uit, volgens Obama's staf, mits bijtijds een vangnet wordt gecreëerd voor wie getroffen wordt door de omwentelingen. Ook moet met educatie gezorgd worden dat de beroepsbevolking met de verandering mee kan.

Veel van de voorstellen die in het rapport worden gedaan, zullen in het Republikeinse kamp, dat het Witte Huis in februari betrekt, niet goed vallen. Ondersteuning van werklozen en betere toegang tot gezondheidszorg past niet bij Republikeinse thema's als belastingverlaging en terugdringen van de overheidsuitgaven.

Overheidsinvesteringen blijven achter

Het is niet de eerste keer dat Jason Furman, voorzitter van het White House Council of Economic Advisers investeringen in AI probeert aan te jagen. In oktober deed hij samen met de National Science Foundation een oproep aan de federale overheid om te investeren in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. De Amerikaanse overheid investeert jaarlijks zo'n 200 miljoen dollar aan dit onderzoek, terwijl het Amerikaanse bedrijfsleven er samen jaarlijks 2,4 miljard dollar in steekt. Furman wees er op dat de investeringen van de overheid al sinds de jaren 60 niet in de pas zijn blijven lopen met de economische groei.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in