Beheer

Cloud
cloud

NXP hevelt eigen datacenters over naar cloud

Chipfirma NXP migreert bulk van zijn ontwerpomgeving naar AWS.

14 oktober 2021

Chipfirma NXP migreert bulk van zijn ontwerpomgeving naar AWS.

Amazon Web Services (AWS) is door NXP geselecteerd als cloudbestemming. De Nederlandse chipmaker hevelt het merendeel van zijn IT-omgeving voor chipontwerp - workloads voor zogeheten electronic design automation (EDA) - over naar AWS. Die cloudleverancier is nu de voorkeursaanbieder voor NXP, waarmee er dus ruimte is voor een eventuele andere cloudpartij.

NXP migreert zijn EDA-taken over vanuit zijn eigen datacenters. In de aankondiging spreken AWS en de nieuwe klant van meer efficiëntie en concurrentievoordeel door deze overstap. NXP stelt dat zijn ingenieurs nu meer tijd krijgen om zich te richten op chipinnovatie, doordat de cloudmigratie hen bevrijdt van het beheren van ICT-middelen. Het te migreren IT-werk omvat het ontwerpen van chips, maar ook het valideren van die designs. NXP maakt geavanceerde chips voor toepassingen in de autoindustrie, industrieel Internet of Things, mobiele apparaten en communicatieapparatuur.

HPC, opslag en ML

In de cloudomgeving van Amazon-dochter AWS gaat NXP gebruikmaken van grote rekenkracht (high-performance computing) en data-opslag, maar ook van analyse en machine learning. De doorvoersnelheid van NXP's EDA-werk moet hierdoor flink versneld worden voor de enkele tientallen ontwerpcentra die het bedrijf wereldwijd heeft. Ook een kostenverlaging staat op de agenda, hoewel dat door NXP wordt gepresenteerd in relatie tot de elastische schaalbaarheidsmogelijkheden van AWS. Het kan dus ook gaan om een relatieve besparing bij opschalen.

De EDA-workflows van NXP omvatten front-end ontwerp van chips, simulatie van het prestatievermogen van die chipdesigns, plus dan nog verificatie van de uiteindelijk te produceren chips. Daarnaast speelt er in de back-end nog analyse van timing en energieverbruik, controle op ontwerprichtlijnen, plus andere toepassingen die een chipontwerp prepareren voor de daadwerkelijke productie.

Verlost van capaciteitsplanning

Van oudsher voeren chipbedrijven dit intensieve en herhalende werk uit in on-premise datacenters, waarbij het reken- en opslagvermogen redelijk vast liggen. In de persaankondiging nu wijst NXP op de toenemende complexiteit van chipontwerpen en de enorme rekenkracht die daarvoor nodig is. Het produceren van een nieuw apparaat kan vele maanden of zelfs jaren duren, aldus de Nederlandse chipfirma. Het vooraf nauwkeurig inschatten en tijdig bijplaatsen van ICT-capaciteit kan dit verkorten. De overstap naar cloud moet NXP verlossen van dit planningswerk en de mogelijkheid geven om tientallen prestatiesimulaties parallel uit te voeren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.