Innovatie & Strategie

Analytics
Numascale

Numascale plant 'Exadata-killer' op basis van MonetDB

5 februari 2015
De Noorse hardwareleverancier NumaScale wil met BigData-appliances op basis van MonetDB de strijd aanbinden met de Exadata Database Machine en Hadoop van Apache. De MonetDB-appliances van Numascale zullen naar verwachting nog voor de zomer leverbaar zijn.

Numascale heeft het Amsterdamse MonetDB Solutions opdracht geven voor het ontwikkelen van een speciaal voor de NumaQ-'boxes' getunede versie van het kolomgebaseerde database managementsysteem MonetDB.

Deze versie zal door Numascale worden voorgeïnstalleerd op NumaQ-systemen, die vervolgens in de markt worden gezet als appliances die naar believen aan elkaar geschakeld kunnen worden totdat de vereiste capaciteit beschikbaar is. NumaQ kan schalen naar duizenden kernen en terabytes aan werkgeheugen.

Het grote voordeel daarvan is dat voor de gebruiksorganisatie geen specialistische kennis nodig is, waardoor de beheerkosten laag blijven. Volgens R&D-manager Ying Zhang van MonetDB Solutions kunnen de MonetDB-appliances In-Memory Big Data Analytics voor veel organisatie haalbaarder maken, qua kosten en kennisvereisten voor wat betreft de infrastructuur: "De NumaQ-MonetDB appliances vereisen geen setup-inspanning en zijn eenvoudig op te schalen om klanten te helpen betere beslissingen te maken in kortere tijd".

Statistische programmeeromgeving

De NumaQ-MonetDB appliances worden geleverd als een in-memory gebaseerde analytische oplossing, verkrijgbaar met 8TB of meer werkgeheugen en 128 of meer CPU-kernen, die vooraf geïnstalleerd en geïntegreerd zijn met MonetDB en de populaire R-statistische programmeeromgeving.
"De NumaQ machine met zijn overvloed aan werkgeheugen is een perfecte match voor MonetDB," zegt Martin Kersten, medeoprichter en CEO van MonetDB Solutions. "MonetDB is ontworpen voor high-performance analytische workloads. Het systeem is precies afgestemd om de grote hoeveelheid werkgeheugen in de moderne computersystemen effectief te benutten en heeft bewezen zeer efficiënt te zijn bij datawarehouse query-processing.”

Zichtbaarheid MonetDB vergroten

Voor MonetDB Solutions, een spin-off van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), betekent de samenwerking met Numascale behalve rechtstreekse omzet (project en 2e-lijnsservice) een interessante kans om haar zichtbaarheid in de markt voor In-Memory Big Data Analytics te vergroten. Software van MonetDB Solutions is in gebruik bij onder meer telecom-, gezondheidszorg- en onderwijs-organisaties in Europa, de VS en Azië.

 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.