Innovatie & Strategie

Branche
Novell

Novell behoudt rechten op Unix na overname

Na de geplande overname van Novell behoudt Attachmate de auteursrechten op het besturingssysteem Unix. Dat heeft John Dragoon, marketingdirecteur van Novell, bekendgemaakt.

© AG Connect
25 november 2010

Na de geplande overname van Novell behoudt Attachmate de auteursrechten op het besturingssysteem Unix. Dat heeft John Dragoon, marketingdirecteur van Novell, bekendgemaakt.

De mededeling van Novell lijkt erop te wijzen dat Novells eigendomsrechten op Unix, en daarmee indirect op Linux, geen deel uitmaken van de patenten die Novell aan Microsoft wil verkopen. In de opensourcegemeenschap was onrust ontstaan over de mogelijkheid dat Microsoft straks aan de touwtjes van Unix trekt.

In een ‘belangrijke boodschap’ op de website van Novell verklaart chief marketing officer John Dragoon “dat Novell in bezit blijft van de Unix-copyrights na afronding van de fusie als dochterbedrijf van Attachmate.”

Verder bevat de boodschap alleen enkele alinea’s vol ‘kleine lettertjes’ die erop neerkomen dat Novell van plan is relevante documenten te deponeren bij de toezichthouder SEC.

Novell kondigde afgelopen maandag aan dat het zich voor 2,2 miljard dollar laat overnemen door Attachmate, een kleiner softwarebedrijf dat zich hoofdzakelijk richt op producten voor terminalemulatie. Tegelijk gaat een portefeuille met 882 patenten voor 450 miljoen dollar naar CPTN Holdings, een nieuw consortium waarin Microsoft de lakens uitdeelt.

Geruststellende woorden, twee dagen na aankondiging overname
Kennelijk vond Novell het nodig twee dagen na aankondiging van de 'fusie' met Attachmate - die in feite een overname is - de achterban gerust te stellen over de toekomst van de rechten op Unix. In maart van dit jaar bevestigde een Amerikaanse rechtbank dat Novell de rechtmatige eigenaar is van de auteursrechten op Unix. Daarmee kwam waarschijnlijk een definitief einde aan een zeven jaar durende strijd rond Unix en Linux die was aangezwengeld door softwarebedrijf SCO.

Inhoud patentenportfolio nog steeds niet duidelijk
De summiere bekendmaking van Dragoon maakt overigens nog altijd niet duidelijk welke vindingen met de overdracht van de patenten in handen van Microsoft komen en of daar ook Unix-gerelateerde technologieën bij zijn.

Microsoft heeft eerder beweerd dat sommige van zijn vindingen deel uitmaken van Linux, al is niet precies duidelijk welke. In 2011 loopt een 5-jarige overeenkomst tussen Novell en Microsoft af waarin Microsoft gebruikers van SUSE Linux vrijwaart van eventuele schadeclaims.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.