Overslaan en naar de inhoud gaan

Non-profit van voormalig ICANN-bestuurslid hoopt .org-verkoop te stoppen

Een nieuwe Amerikaanse non-profitorganisatie met internetpioniers als Esther Dyson aan kop hoopt alsnog een stokje te steken voor de verkoop van .org. Dat generieke topleveldomein (gTLD) wordt zoals het er nu uitziet verkocht aan investeringsmaatschappij Ethos Capital. Die deal krijgt echter flink wat kritiek vanuit de branche. De nieuwe non-profit hoopt een alternatief te bieden voor het beheer van dit gTLD voor non-profits.
domeinnaambordjes
© CC0 (Pixabay licence)
CC0 (Pixabay licence)

Het gTLD .org wordt beheerd door de Public Interest Registry (PIR), maar de TLD-organisatie Internet Society (ISOC) wil die organisatie én het bijbehorende gTLD van de hand doen. Ethos Capital, een investeringsmaatschappij, sloot vorig jaar een deal hiervoor met de ISOC. Het deed daarbij een bod van 1,135 miljard dollar, wat aanvankelijk geheim is gehouden. Opvallend is dat Ethos Capital banden heeft met (ex-)bestuurders van ISOC en de Public Interest Registry (PIR).

Die gesloten deal kreeg dan ook flink wat kritiek en tegenstand. Critici vinden dat het minder commerciële .org-deel van het internet niet beheerd moet worden door een winstgedreven organisatie, zoals deze investeringsmaatschappij. Vóór de verkoop schrapte PIR bovendien al het eerder gestelde prijsplafond voor dergelijke domeinen. De angst bestaat dan ook dat er commerciële uitbating plaats gaat vinden en dat .org-gebruikende non-profits effectief gegijzeld kunnen worden. Naast websites zijn immers ook mailsystemen gekoppeld aan domeinnamen, en de bijbehorende domeinnaamextensie zoals .org.

Beheer .org naar internetpioniers?

Voor een deel van deze critici waren de onregelmatigheden bij de verkoop reden om een non-profit te starten. Dit in de hoop om een alternatief te bieden voor Ethos Capital, schrijft The New York Times. De non-profit - die de naam Cooperative Corporation of .ORG Registrants draagt - wil de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) overtuigen om de verkoop van PIR en het gTLD te blokkeren. Daarnaast hoopt de non-profit het beheer van .org zélf in handen te krijgen. 

"Dit is een beter alternatief", stelt Esther Dyson, één van de zeven directeurs van de Cooperative Corporation of .ORG Registrants. Dyson was de eerste voorzitter van de ICANN en had die rol tussen 1998 en 2000. "Als je het eigendom bent van een privaat bedrijf, dan wil je winst maken. Ons doel is om non-profits en het publiek te beschermen en te dienen."

Naast Dyson staan ook onder meer Katherine Maher - CEO van de Wikimedia Foundation, het moederbedrijf van Wikipedia - en William Woodcock aan kop van de nieuwe non-profit, weet The Verge. Woodcock is uitvoerend directeur van Packet Clearing House, een organisatie die helpt bij de ondersteuning van internetinfrastructuur en DNS.

Spam aanpakken

Ethos Capital reageert dat de zorgen van de critici onterecht zijn. Zo zegt de investeringsmaatschappij dat het zich blijft houden aan het prijsplafond dat vóór de verkoop bestond. Volgens die oudere regel mogen de prijzen van .org-domeinen maximaal met 10 procent per jaar verhoogd worden. Hoewel Ethos Capital zegt dit prijsbeleid voort te zetten, heeft het geen contractuele verplichting om dat ook daadwerkelijk te doen.

Verder verklaart Ethos Capital dat het wil investeren in nieuwe diensten. Ook wil het spam, beveiligingsaanvallen en ander misbruik harder aanpakken. Diverse non-profits zijn echter bang dat deze grote schoonmaak tot censuur leidt, zelfs als dat niet de bedoeling is. Ethos Capital krijgt immers zeggenschap over wat er wel en niet mag op een .org-domein.

Maar de vrijheden die de deur openen voor extremistische groepen, beschermen volgens de non-profits ook de vrijheid van meningsuiting op websites in ontwikkelingslanden met autoritaire overheden. Ethos Capital zelf zegt censuur nooit mogelijk te maken. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in