Nog twee IT-bedrijven laten WikiLeaks vallen

3 december 2010
Na Amazon hebben nog twee Amerikaanse IT-bedrijven WikiLeaks de deur gewezen. EveryDNS heeft de klokkenluiderssite na herhaalde aanvallen geschrapt, waardoor de site moeilijker vindbaar is voor Amerikaanse internetgebruikers. Tableau Software besloot dat WikiLeaks geen gebruik meer mag maken van zijn onlinesoftware voor datavisualisatie.

EveryDNS zei dat het de domeinnaam Wikileaks.org heeft verwijderd na meerdere DDoS-aanvallen die “de stabiliteit van de infrastructuur van EveryDNS.net hebben bedreigd en in de toekomst kunnen bedreigen”. Het bedrijf biedt als service provider voor het Domain Name System (DNS) Amerikaanse internetgebruikers toegang tot circa een half miljoen websites.

"WikiLeaks veroorzaakt hinder voor andere klanten"
Voor zijn besluit beroept EveryDNS zich op een bepaling in de gebruiksvoorwaarden. Die komt erop neer dat klanten geen hinder mogen veroorzaken voor andere klanten. De interpretatie van deze bepaling lijkt aanvechtbaar omdat de verstoring door derden werd veroorzaakt en niet door WikiLeaks zelf. Een Britse advocaat van WikiLeaks heeft gesuggereerd dat EveryDNS onder druk van buiten de stekker uit WikiLeaks heeft gehaald, meldt persbureau AP.

Welkom in Zwitserland
WikiLeaks heeft de afsluiting door EveryDNS bevestigd. De klokkenluiderssite was ongeveer 6 uur onvindbaar maar kwam weer in de lucht met een nieuwe domeinnaam vanuit Zwitserland (wikileaks.ch, http://213.251.145.96/).

WikiLeaks mag geen gratis grafieken meer maken
Een ander IT-bedrijf dat WikiLeaks in de steek laat is Tableau Software uit Seattle. WikiLeaks gebruikte een gratis onlineservice van dit bedrijf, Tableau Public, om statistieken over de 250.000 gelekte documenten in grafische vorm weer te geven. Het softwarebedrijf heeft de visualisaties woensdag van zijn site verwijderd.

"WikiLeaks verspreidt aanstootgevende informatie"
Volgens Tableau schrijven zijn gebruiksvoorwaarden voor dat mensen geen informatie op zijn openbare site plaatsen waarop zij geen rechten hebben. Daarnaast houdt het bedrijf zich het recht voor om ‘aanstootgevende’ gegevens zonodig te verwijderen. Kennelijk is die definitie van toepassing verklaard op de documenten die WikiLeaks heeft gepubliceerd.

Franse minister: "Hosting door provider OVH onaanvaardbaar"
De Franse minister van Industrie, Eric Besson, vindt het onaanvaardbaar dat WikiLeaks vanuit Frankrijk wordt gefaciliteerd. Hij reageerde op berichten dat WikiLeaks sinds donderdag voor een deel is ondergebracht bij de Franse provider OVH.

"Frankrijk kan geen webhost zijn van een internetsite die de vertrouwelijkheid van diplomatieke relaties schendt en levens in gevaar brengt van mensen die door diplomatieke geheimhouding worden beschermd", aldus de Franse bewindsman. Hij heeft in een brief aan de Franse toezichthouder op de media gevraagd de dienstverlening aan WikiLeaks onmiddellijk te beëindigen.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.