Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nigeriaanse prinsen' opgepakt

Nigeria en de Verenigde Staten hebben tijdens een maandenlange operatie bijna driehonderd internetoplichters opgepakt. De twee landen denken hiermee diverse internationaal opererende bendes te hebben opgerold die op grote schaal mensen via phishing geld afhandig proberen te maken. De fraudeurs hadden naast bankaccounts van senioren ook zakelijke mailaccounts op de korrel om daarlangs overboekingen te kunnen onderscheppen of kapen.
FBI-agenten arresteren verdachte
© FBI
FBI

Deze vorm van fraude wordt wel onderscheiden in twee varianten: EAC (e-mail account compromise) en BEC (business e-mail compromise). Het voornaamste doel van laatstgenoemde is toegang verkrijgen tot zakelijk mailaccounts om daarlangs financiële transacties te kunnen plegen. Zo'n frauduleuze overboeking kan dan óf rechtstreeks door de succesvolle oplichter worden gedaan óf door een nietsvermoedende andere medewerker die per mail dan een betalingsopdracht van schijnbaar een leidinggevende krijgt. In de regel worden mensen op de korrel genomen die te maken hebben met externe, vaak buitenlandse toeleveranciers en partners.

En belastingfraude

Het zijn niet alleen individuele internetgebruikers en bedrijven die slachtoffer zijn of dreigden te zijn. Tijdens het ontrafelen van deze complexe criminele operatie is onder meer ontdekt dat de fraudeurs identiteitsgegevens van meer dan 250.000 Amerikaanse burgers hebben gestolen en meer dan 10.000 frauduleuze belastingaangiften hebben gedaan. De daarmee binnen te halen buit bedroeg  meer dan 91 miljoen dollar aan belastingteruggaves.

Deze oplichterspraktijken zijn volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie ontstaan in Nigeria en hebben zich verspreid over de hele wereld. Naar schatting is op deze manier in 2018 wereldwijd zo'n 1,3 miljard buitgemaakt, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. De meeste oplichters, 167 mensen, zijn opgepakt in Nigeria. In de Verenigde Staten zijn 74 mensen aangehouden, waarvan velen de Nigeriaanse nationaliteit hebben. Ook in Turkije, Ghana, Frankrijk, Japan, Maleisië, Groot-Brittannië en Kenia zijn in het kader van Operation reWired arrestaties verricht. Er is bijna 3,7 miljoen dollar aan geld in beslag genomen.

Internetliefde en thuiswerken

Behalve EAC en BEC hebben deze internetoplichter ook andere oplichtingstrucs in hun arsenaal. Dit omvat bijvoorbeeld 'romance scams' waarbij slachtoffers worden bedrogen door een persona die zich geleidelijk aan ontpopt tot geliefde en die dan om financiële steun vraagt. Daarnaast zijn scams voor veelbelovende (thuiswerk)banen, scams voor online-autoverkoop, en scams voor neploterijen aan de orde.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in