Management

Governance
Europese vlag

Nieuwe wet brengt kleine hoster in het nauw

Extremistische content moet binnen uur offline.

29 april 2021

Extremistische content moet binnen uur offline.

Het Europees Parlement heeft een nieuwe Europese regel aangenomen die internetbedrijven verplicht om als terroristisch aangemerkte informatie binnen een uur van hun systemen te verwijderen. De nationale wetten die daarop worden gemaakt, kunnen makkelijk onbedoeld schadelijke neveneffecten hebben, vrezen critici.

Het idee om internetbedrijven te verplichten terroristische informatie van hun systemen te verwijderen kwam na bloedige aanslagen rond 2018. De terroristen kregen met de moderne digitale media een makkelijk inzetbaar platform om radicalisering aan te jagen. De wetgevers wilden daar snel een stokje voor kunnen steken.

In de jaren die daarop volgden, is veel discussie ontstaan en zijn er aanpassingen gemaakt van het initiële voorstel. Met de goedkeuring van het Europees Parlement komt daar een eind aan. Nu is het aan de lidstaten om binnen 12 maanden deze regel te verwerken in de eigen nationale wetgeving.

Grote bezwaren terzijde geschoven

Er zijn drie grote bezwaren geopperd tegen deze aanwijzing, somt The Verge op. Kleine hostingpartijen hebben niet de middelen om zo snel te kunnen reageren op een melding dat er terroristisch materiaal is te vinden op hun servers. Tegelijk krijgen zij juist te maken met deze regel omdat terroristen een voorkeur lijken te hebben voor juist de kleinere hostingbedrijven. Dat maakt het uitvoeren van een gezonde bedrijfsvoering erg complex voor deze kleinere partijen waardoor de macht van de grote partijen in deze markt verder toe gaat nemen.

Hoewel de Europese regel niet vereist dat hosters zelf het materiaal op hun servers gaan scannen op verdachte inhoud, wordt gevreesd dat zij dat wel gaan doen. Zo kunnen ze een eventuele melding daarover voor zijn en is er meer tijd om actie te ondernemen tegen degenen die deze informatie online hebben gezet. Scannen met de hand is een monnikenwerk, dus komt het neer op geautomatiseerd scannen. Dan hangt het er net vanaf hoe zorgvuldig die algoritmen te werk gaan. De vrees is dat daarmee ook veel legitieme content wordt geblokkeerd door overijverige scanners.

Democratische rechten op het spel

Tenslotte is de klacht van sommige burgerrechtenbewegingen dat de regel geen uitsluitsel biedt over wat als terroristisch materiaal moet worden aangemerkt. Dat geeft minder democratische regimes in Europa, zoals de overheden in Hongarije en Polen, een makkelijk inzetbare mogelijkheid om de critici van het regime de mond te snoeren.

De korte tijd waarin de take down moet plaatsvinden en de boetes of juridische sancties die komen te staan op het niet naleven van de regel, geeft de internetbedrijven geen enkele mogelijkheid weerwoord te bieden in geval van een aanwijzing van de opsporingsdiensten.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.