Management

Branche
Cupola XS

Nieuwe techcampus ondersteunt mkb bij digitalisering

Cupola XS brengt mkb, onderwijs en tech samen met werkplekken, labs en events. 

De Koepel in Haarlem, waar Cupola XS gevestigd is © Cupola XS
8 december 2021

Cupola XS brengt mkb, onderwijs en tech samen met werkplekken, labs en events. 

Het midden- en kleinbedrijf (mkb) is mede dankzij de coronacrisis versneld aan het digitaliseren. Maar daarbij komen ook diverse uitdagingen kijken. Zo kan het lastig zijn om voldoende digitaal talent aan te trekken en heeft het mkb niet altijd de juiste kennis in huis om alle vraagstukken het hoofd te bieden. De nieuwe techcampus Cupola XS in Haarlem wil deze bedrijven gaan ondersteunen bij hun digitalisering. 

"Bedrijven in het mkb komen nieuwe problemen tegen met digitalisering, bijvoorbeeld rondom opschaling en security. Bovendien werkt 71% van de beroepsbevolking in het mkb en het is lastig om hen allemaal mee te krijgen", ziet Mike Rijkers, managing director van het nieuwe Cupola XS. Deze nieuwe techcampus opent op 1 januari 2022 zijn deuren in de historische koepelgevangenis van Haarlem. Doel is om het mkb te ondersteunen bij digitalisering, door een community van techbedrijven, publieke stakeholders, kennisinstellingen, digitale opleiders, corporate teams en mkb'ers en werknemers op te zetten.

Die techcampus moet onder meer gaan ondersteunen in wat Rijkers als de grootste uitdaging voor mkb'ers ziet: het vinden van goede werknemers. "Er zit behoorlijk wat afstand tussen kennisinstellingen en hun studenten, en de mkb's", vertelt hij. Daarom wordt er een talentstudio opgezet, waar de kennisinstellingen - zoals hogescholen - ook een plek in krijgen. Op die manier worden de onderwijswereld en het mkb dichter bij elkaar gebracht. 

"De juiste kennis is belangrijk in alle lagen van de organisatie. De directeur moet snappen dat digitalisering belangrijk is, kleine teams hebben misschien meer contact nodig met vakcollega's en bedrijven zelf moeten in beeld komen bij kennisinstellingen en zorgen dat ze talent aan zich binden."

Labs en events

Naast de community biedt Cupola XS ook co-werkplekken en privékantoren, en komen er regelmatig evenementen voor mkb'ers rondom digitalisering. "Elke donderdagavond willen we een groot evenement opzetten voor - als het weer mag - 80 tot 100 mensen. Dat moeten inspirerende talks worden, die ervoor zorgen dat ondernemers gaan nadenken over hoe de wereld er over 20 tot 30 jaar uitziet en hoe zij aan die wereld deelnemen." Verder komen er masterclasses over bijvoorbeeld leidinggeven in de digitale transitie van bedrijven en komt er een digifit-programma voor werknemers in het mkb. 

Mkb'ers kunnen daarnaast ondersteuning krijgen in digitalisering in zogeheten labs die opgebouwd worden. Daarin worden mkb'ers geïnspireerd door thema's rondom digitalisering, maar kunnen ze ook tools en ondersteuning krijgen om zelf aan de slag te gaan. Onder meer Amazon Web Services (AWS) krijgt zo'n lab, vertelt Angelina Best van Kampen, head of SME bij AWS Benelux. "Met het lab willen we mkb'ers inspireren, vaardigheden opbouwen en mensen trainen. Maar we willen ook hands-on bedrijven gaan helpen via architectuur-reviews en 1-op-1-sessies."

Verder krijgt ook het Responsible AI Lab van de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht en de Hogeschool Rotterdam een lab bij Cupola XS. Zij gaan een leeromgeving ontwikkelen voor de toepassing van responsible AI voor kleine en middelgrote retailers. Daarbij werken ze samen met bedrijven en organisaties uit de retailsector, de gemeente Amsterdam, onderzoekers en studenten. In het lab worden de bevindingen zo toegankelijk mogelijk gemaakt voor retailers. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.