Innovatie & Strategie

Infrastructuur
atoombom

Nieuwe supercomputer met stip naar no 1 in de ranglijst

Cray bouwt krachtpatser met rekenkracht van 1,5 exaflops.

© CC0 - Flickr.com Burnt Pineapple Productions
14 augustus 2019

Cray bouwt krachtpatser met rekenkracht van 1,5 exaflops.

De nieuwe supercomputer die Cray gaat bouwen, is bestemd voor het Lawrence Livermore National Laboratory. Het is de derde exascale-computer die Cray voor de Amerikaanse overheid gaat bouwen. Hij kost 600 miljoen dollar. 

De krachtpatser die de naam El Capitan krijgt, moet eind 2022 in bedrijf genomen worden. Het Lawrence Livermore National Laboratory heeft behoefte aan de grote capaciteit voor berekeningen aan nucleaire afweersystemen.

El Capitan wordt grofweg vijftien maal zo snel als de Sierra-computer die bij het instituut staat en nu de nummer 2-positie bezet op de ranglijst van snelste supercomputers ter wereld. Deze supercomputer is gebaseerd op Nvidia-chips en is gebouwd door IBM, net als de huidige nummer 1 op de ranglijst, de Summit, die een rekencapaciteit heeft van 150 petaflops. De Summit staat bij het Oak Ridge National Laboratory van het Amerikaanse ministerie van Energie.

Nog twee exaflops-computers in aanbouw

Cray heeft inmiddels de opdracht voor de bouw van drie supercomputers die allemaal exaflops-capaciteit (1000 petaflops) hebben. Ze zijn alle drie gebaseerd op een volledig nieuwe architectuur, genaamd Sasta. Cray wil het daarmee makkelijker maken om een koppeling te creëren tussen standaard cloudgebaseerde enterprise-beheertools en high performance computing.

De twee eerder aangekondigde exascale-computers zijn de Aurora voor het Argonne National lab (1 exaflops) en de Frontier voor het Oak Ridge National Laboratory, die de capaciteit van El Capitan zal benaderen. Het is nog onduidelijk welke chips Cray gaat gebruiken voor de bouw van de machines. HPE kondigde in mei dit jaar aan Cray over te nemen voor een bedrag van 1,3 miljard dollar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.