Innovatie & Strategie

Security
Tweede Kamer

Nieuwe stemtelsoftware voorzien van encryptie

Regering laat geheel nieuwe stemtelsoftware ontwikkelen.

© Tweede Kamer
13 december 2019

Regering laat geheel nieuwe stemtelsoftware ontwikkelen.

De regering laat volledig nieuwe software voor het tellen van stemmen bij verkiezingen ontwikkelen, dat ook de mogelijkheid krijgt om de telbestanden te versleutelen. Dat heeft minister Knops van Binnenlandse Zaken in een brief naar de Tweede Kamer bekendgemaakt. Hij benadrukt dat het niet gaat om een update van al bestaande software. 

Minister Knops spreekt in zijn brief van een 'digitaal hulpmiddel', dat onder meer uit software bestaat om stemmen op te tellen en de zetelverdeling te berekenen. Het hulpmiddel bestaat daarnaast uit computers om de programma's te gebruiken, technische infrastructuur en procedures en processen "die waarborgen dat de programmatuur op een betrouwbare manier gebruikt kan worden". 

Bij verkiezingen werd tot nu toe andere software gebruikt om de uitslag te berekenen, namelijk OSV. De OSV is echter al jaren onveilig. Het nieuwe digitale hulpmiddel moet OSV vervangen.

Kiesraad geeft voorschriften

Toenmalig minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken maakte in oktober dit jaar de Kiesraad verantwoordelijk voor de digitale middelen die gebruikt worden om de verkiezingsuitslagen te berekenen. De Kiesraad was al wel de eindverantwoordelijke voor de landelijke verkiezingen, maar nog niet voor de lokale en provinciale varianten.

De Kiesraad gaat nu voorschriften uitgeven voor de computers, technische infrastructuur en procedures en processen voor het gebruik van de software. Die voorschriften worden in aanloop naar de volgende verkiezingen in november 2020 nog tegen het licht gehouden, aldus Knops.

Gemeenten kunnen ondersteuning krijgen bij de implementatie van de voorlichtingen via de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) van de VNG. De IBD kan gemeenten ondersteunen bij het analyseren van de eigen processen en procedures en adviseert op basis van meldingen over eventuele extra maatregelen. De IBD wordt ook het centrale meldpunt voor eventuele risico's en kwetsbaarheden rondom het verkiezingsproces bij gemeenten. 

Voor de zomer meer informatie

De gemeentelijke herindelingsverkiezingen vinden in november 2020 plaats. Voor die tijd moet het vernieuwingsproces van de telsoftware al in gang gezet zijn, aldus Knops. Voor de zomer van 2020 geeft hij meer informatie over de voorbereiding voor deze verkiezingen en de Tweede Kamer-verkiezingen in maart 2021. 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.