Innovatie & Strategie

Security
Ronald Prins, Kiesraad

Ronald Prins gaat stemtelsoftware controleren

Kiesraad krijgt meer bevoegdheden, inclusief controle van stemmenteller.

Ronald Prins © Kiesraad
8 oktober 2019

Kiesraad krijgt meer bevoegdheden, inclusief controle van stemmenteller.

Het kabinet geeft gehoor aan pleidooi van security-expert Ronald Prins, die sinds 2018 in de Kiesraad zit en al langer hamert op het belang van onafhankelijke controle op software voor stemmentellen bij verkiezingen. Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) kondigt nu aan dat de Kiesraad verantwoordelijk wordt voor de digitale middelen die gebruikt worden om verkiezingsuitslagen te berekenen. Het gaat om de stemmenteller die ook moet berekenen hoe de zetelverdeling er precies uitziet.

De Kiesraad krijgt nu meer bevoegdheden van het kabinet, en wordt op den duur een 'Verkiezingsautoriteit', schrijft Ollongren in een brief aan de Kamer. Daarin evalueert de bewindsvrouw de verkiezingen voor het Europees Parlement van mei dit jaar. In juni heeft zij de Kamer al de eerste uitkomsten gestuurd van de evaluatie van de verkiezingen van provinciale staten, waterschapsbesturen, eilandsraden, kiescolleges en het Europees Parlement.

Digitale hulpmiddelen

Het ging toen echter om voorlopige uitkomsten wat de EP-verkiezingen betrof, geeft de minister aan: "De evaluatieonderzoeken naar de Europees Parlementsverkiezing op 23 mei jl. waren destijds nog niet volledig afgerond. Met deze brief stuur ik u de inmiddels ontvangen overige evaluatieonderzoeken." Daarbij geeft Ollongren dus ook de verbreding van de Kiesraad aan, die verantwoordelijkheden krijgt voor de digitale hulpmiddelen die worden gebruikt bij de berekening van verkiezingsuitslagen en de daaruit voortkomende verdeling van Kamerzetels.

Ronald Prins, voormalig topman van securitybedrijf Fox-IT en sinds vorig jaar lid van de Kiesraad, pleit er al langer voor om de raad de bevoegdheid te geven om te checken of er niet wordt gesjoemeld met software voor stemmentellen. Tot op heden is de Kiesraad wel eindverantwoordelijk voor landelijke verkiezingen, maar niet voor lokale en provinciale. Daar komt nu dus verandering in. De nieuwe bevoegdheden van de Kiesraad moeten wel eerst worden vastgelegd in de Kieswet, wat betekent dat het kabinet de wet zal wijzigen.

Softwarevernieuwing en uitloop

De software die nu wordt gebruikt om de uitslag te berekenen, de zogeheten OSV, voldoet al jaren niet. Er wordt gewerkt aan compleet nieuwe, veiligere stemtelsoftware, maar dat kost meer tijd dan gedacht. Deze vernieuwing is niet op tijd klaar voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Om de belangrijkste risico's van OSV toch het hoofd te bieden, komt er vóór de herindelingsverkiezingen van volgend jaar wel een nieuwe versie van die software.

2
Reacties
Atilla Vigh 08 oktober 2019 14:43

Daarom blijft het raar in onze politieke bestel, dat degene die gekozen worden, bepalen hoe de verkiezing worden georganiseerd. Ik pleit voor een circulaire controles door de verschillende machten. Laat de rechterlijke macht, de wetgevende macht (en haal die ministers uit de ambtenarenorganisaties, wat mij betreft is dat de uitvoerende macht, een nieuwe loot aan de keten) controleren, de wetgevende macht controleert de controlerende macht. En zo voort. Geef elk van die machten per rato van het BBP een budget om zichzelf te organiseren. Degene die het geld heeft bepaald en dat is nu altijd de politiek: slechte zaak. Het geld van de BV Nederland is van ons allemaal en niet van de politiek of van het parlement. Laten we dan ook de verschillende machten zo onafhankelijk van elkaar de rol pakken die daarvoor nodig is. De controle gebeurt dan door een andere macht, om geen machtsmisbruik mogelijk te maken.
Op zich natuurlijk goed dat we weer geautomatiseerd gaan stemmen, waar we voor de rest ongeveer zo'n beetje alles geautomatiseerd doen.

Wim de Raadt 08 oktober 2019 12:18

Aardige vent maar nu weet je helemaal zeker dat de AIVD en MID meekijken. dit zal altijd bepalend zijn voor de politiek uitkomst.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.