Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Rabo-topman kijkt naar Silicon Valley

Volgens hem is het zinvol te kijken naar de nieuwste innovaties, bijvoorbeeld die van start-ups uit Silicon Valley. Dat zei hij maandag op zijn eerste grote persbijeenkomst.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Draijer is van huis uit geen bankier. Om die reden liet hij zich drie maanden lang uitgebreid inwerken bij het bankbedrijf en alles wat daar bij komt kijken. Zo ging hij ook naar Californië. Ondernemers daar komen met tal van interessante ideeën, vindt Draijer. Denk bijvoorbeeld aan het uitbreiden van de online dienstverlening, omgang met ‘big data’, ‘crowdfunding’ en ‘peer-to-peer lending’.

Peer-to-peer lending past bij Rabobank

Vooral dat laatste past bij de coöperatieve Rabobank, stelt de op 1 oktober aangetreden topman. Rabobank zou volgens Draijer bijvoorbeeld meer als bemiddelaar en adviseur op kunnen treden bij kredietverlening tussen bedrijven onderling. Klanten worden dan wel geholpen, maar die kredieten komen zo niet terug op de balans van de bank zelf.

De door schandalen geplaagde Rabobank zet komende jaren vooral in op het herstellen van de relatie met zijn klanten. Maar de bank heeft wel te maken met strengere regelgeving en hogere kapitaalseisen dan vroeger. Niet iedereen kan zomaar nog een grote lening worden verstrekt.

Ook sluiten in verschillende regio's in het land de lokale bankkantoren. Hier zullen toch nieuwe contactmogelijkheden tegenover moeten worden gezet.

Prestaties moeten beter meetbaar worden

Draijer, voorheen voorzitter van het belangrijke adviesorgaan SER en daarvoor consultant, wil dat de prestaties van de bank meer meetbaar worden. Hij kijkt naar een goede graadmeter om de klanttevredenheid beter in het oog te houden. Ook wil Draijer dat er meer diepgravende sectoranalyses worden gedaan, zodat beter in beeld komt welke bedrijven het moeilijk krijgen en waar groei valt te verwachten. Rabobank heeft veel klanten in sectoren die de crisisjaren nog niet te boven zijn; de glastuinbouw, de binnenvaart en vastgoed.

Virtualisatie leidt mogelijk tot ontslagen

Bij de bank loopt overigens nog een grote reorganisatie, waarbij in de periode 2013-2016 meer dan 9200 arbeidsplaatsen verdwijnen. Volgens Draijer zijn er geen plannen om meer banen te schrappen. Hij sluit alleen niet uit dat een verdergaande ‘virtualisering’ in de financiële wereld in de toekomst wel tot nieuwe ontslagen kan leiden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in