Innovatie & Strategie

Infrastructuur
Defensie Cyber Commando

Nieuwe ICT voor Defensie vertraagd

Kritisch rapport van BIT doet staatssecretaris twijfelen over aanpak ICT-vernieuwing.

2 juli 2019

Kritisch rapport van BIT doet staatssecretaris twijfelen over aanpak ICT-vernieuwing.

De vernieuwing van de ICT bij Defensie laat langer op zich wachten. Ook lopen de kosten op. Staatssecretaris Barbara Visser gaat zich "zorgvuldig beraden" op het vervolg van het programma na een kritisch rapport van BIT, het bureau dat toezicht houdt op ICT-projecten van de Rijksoverheid.

Volgens de toezichthouder zijn de risico's van het ICT-programma nog steeds te hoog. Verder zijn eerdere adviezen door het ministerie onvoldoende opgevolgd. Ook heeft het departement niet de middelen "om prestaties van de leverancier af te dwingen".

Twee scenario's

Visser gaat de komende maanden twee scenario's onderzoeken, schrijft ze aan de Kamer. In het eerste wordt gekeken om de huidige aanpak aan te passen, de tweede gaat uit van een "geheel andere aanpak" van de vernieuwing van de ICT-infrastructuur. Een onafhankelijke partij zal de resultaten bekijken.

Vernieuwing van de ICT bij Defensie is hard nodig. Een paar jaar geleden waarschuwde toenmalig minister Jeanine Hennis voor grote problemen bij de ICT. Zo was apparatuur verouderd en vielen datacenters uit. De continuïteit van de huidige ICT is nog tot de periode 2020-2022 gegarandeerd.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.