Carriere
Kunstmatige intelligentie.

Nieuwe hbo-studie Applied AI in Utrecht

Hogeschool Utrecht is eerste hbo-instelling in Nederland met een applied AI-opleiding.

© Pixabay
29 maart 2018

Hogeschool Utrecht is eerste hbo-instelling in Nederland met een applied AI-opleiding.

Als eerste hbo-instelling in Nederland biedt Hogeschool Utrecht (HU) de opleiding Applied Artificial Intelligence aan. De afstudeerrichting in de bacheloropleiding HBO-ICT leidt studenten op in geavanceerde data-algoritmen en technieken als neurale netwerken.

Gezichtsherkenning op Facebook, de aanbevelingen van producten op bol.com of het advies van Google om eerder van huis te vertrekken vanwege files –  AI is hot in veel bedrijven en sectoren. Artificial Intelligence (AI) en deep learning zijn nu zover doorgedrongen in het dagelijks leven dat Hogeschool Utrecht het noodzakelijk vindt om er kennis voor te faciliteren. “Het wordt tijd om studenten in dit onderwerp te gaan opleiden. Met trots starten wij daarom een studierichting in Artificial Intelligence”, aldus docent dr. Huib Aldewereld.

Chatbots

Opleidingsmanager dr. Daniël Telgen vult aan: “De technieken bestaan al lang, maar werden tot nu toe alleen door onderzoekscentra van universiteiten en grote bedrijven ingezet. Door de snelle ontwikkeling van die technieken en de opkomst van Big Data en the Internet of Things kunnen ook kleinere bedrijven het nu gaan toepassen. Denk aan de chatbots die de klantenservice aan het vervangen zijn of de zelfrijdende auto's die het transport ingrijpend veranderen. De mogelijkheden zijn eindeloos. De behoefte groeit om uit te zoeken hoe de technieken zijn toe te passen in de praktijk. En dat is nou precies de kracht van HBO-ICT.”

Soft skills

Studenten in de nieuwe afstudeerrichting leren de algoritmes van zelflerende systemen begrijpen om nieuwe oplossingen te kunnen bedenken en realiseren voor organisaties, gebruikers en producten. Er wordt veel aandacht besteed aan soft skills, zodat afgestudeerden gesprekspartner kunnen zijn voor organisaties die deze technieken willen inzetten.

De nieuwe richting Applied Artificial Intelligence van HBO-ICT aan de HU is een aanvulling op de vier bestaande afstudeerrichtingen: Technische Informatica, Software & Information Engineering, System & Network Engineering en Business IT Management.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.