Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe 'hackwet' per vandaag in werking

Vanaf vandaag is de wet Computercriminaliteit III in werking getreden, beter bekend als de 'hackwet'. Door deze nieuwe ‘hackwet’ krijgen justitie en politie meer bevoegdheden om computercriminaliteit te kunnen bestrijden.
Binnenhof
© CC BY 2.0
CC BY 2.0

Zo krijgen politie en justitie door de nieuwe wet toestemming om verschillende devices van verdachten te hacken. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om computers, smartphones of servers, zodat gegevens van verdachten kunnen worden gekopieerd of verdachten kunnen worden afgeluisterd. 
Het Openbaar Ministerie moet wel vooraf een verzoek indienen bij de rechter-commissaris voordat het een computer van welke vorm dan ook door de politie mag hacken. Dit nadat het OM hieraan voorafgaand zelf de proportionaliteit en subsidiariteit van deze ingrepen intern toetsen.

Omstreden wet

De wet is niet onomstreden. Zo werd rond de tijd dat de Tweede Kamer in december 2016 akkoord ging, door verschillende partijen kritiek geuit op de wet. Zo gaf de vaste Kamercommissie bijvoorbeeld kritiek op de wet, omdat deze onderzoeksmethode verder gaat dan bijvoorbeeld een huiszoeking als het gaat om impact op een verdachte en zijn omgeving.

Ook Bits of Freedom heeft kritiek op de wet, omdat de politie volgens de organisatie gebruik maakt van 'achterdeurtjes' in de software van devices, waar zelfs de fabrikant niet van weet. Omdat de politie volgens de organisatie de mogelijkheid tot hacken in stand wil houden, melden opsporingsambtenaren de achterdeuren vervolgens niet bij de fabrikant. Hierdoor zou volgens Bits of Freedom een onveilige situatie voor vele andere gebruikers van dezelfde devices blijven bestaan, en dat is tegen het zere been van de organisatie. 

Virtuele lokpuber

Naast het hacken van verdachten, mogen opsporingsambtenaren nu ook worden ingezet als ‘lokpuber’ om hiermee de opsporing en vervolging van ‘groomers’ eenvoudiger te maken. Deze ‘groomers’ benaderen minderjarigen via internet voor seksuele doeleinden.

Digitale heling en oplichting

Ook wordt het helen van computergegevens met inwerkingtreding van de wet strafbaar als zelfstandig delict. Zo kunnen verdachten die over gegevens van anderen beschikken worden vervolgd, ook als niet kan worden bewezen dat deze verdachten zelf de gegevens hebben overgenomen.

Ook verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, kunnen vanaf nu strafrechtelijk worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie heeft hiervoor een richtlijn ontwikkeld met nieuwe strafeisen voor oplichting via internet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in