Beheer

Privacy
Tweede Kamer

Tweede Kamerzet vraagtekens bij 'hackwet'

Partijen maken bezwaar tegen de vergaande bevoegdheden politie

© CC BY-SA 2,  risastla
14 december 2016

Partijen maken bezwaar tegen de vergaande bevoegdheden politie

Een aantal partijen in de Tweede Kamer heeft bedenkingen over de 'hackwet' waarmee politie en justitie in de toekomst apparaten mogen hacken om onderzoek te doen naar ernstige misdrijven. 

D66-Kamerlid Kees Verhoeven waarschuwde er dinsdag vooral voor dat de politie gebruik mag maken van bij de fabrikant nog onbekende zwakheden in software, om binnen te komen.

Probleem is volgens Verhoeven dat die achterdeurtjes niet altijd meteen gemeld hoeven te worden, zodat die mazen tijdens het onderzoek beschikbaar blijven. Dat maakt het internet volgens hem alleen maar onveiliger. Niet alleen de politie, maar ook cybercriminelen en buitenlandse inlichtingendiensten kunnen namelijk gebruik maken van die kwetsbaarheden bij bijvoorbeeld computers en smartphones.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) is het niet met die kritiek eens. Hij wijst erop dat de zwakheden in de software nu ook gewoon bestaan, of de politie er nu wel of geen gebruik van maakt. Volgens hem heeft het bovendien altijd de voorkeur de kwetsbaarheden zo snel mogelijk te melden, zodat ze gerepareerd kunnen worden.

Toch zijn ook de Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP), Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) en Lilian Helder van de PVV nog kritisch. Regeringspartij VVD en het CDA, maken zich minder zorgen en wijzen op het grote belang van de wet (officieel Computercriminaliteit III genaamd), omdat politie en justitie nu te weinig mogelijkheden hebben voor het digitale speurwerk.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.