Beheer

Netwerken
wifi

Nieuwe generatie wifi komt eind dit jaar

Betere prestaties, lager energieverbruik en meer veiligheid.

© CC0: Pixabay.com,  Geralt
22 februari 2019

Betere prestaties, lager energieverbruik en meer veiligheid.

Het is al mogelijk om een wifi 6-router te kopen, maar daar hangt nog een flink prijskaartje aan. Het gaat om apparatuur uit het topsegment. Routers voor de middenmarkt komen naar verwachting na de zomer beschikbaar. De eerste smartphones met wifi 6 verschijnen volgende maand.

Met de komst van wifi 6 behoren de ingewikkelde versienummers zoals 802.11ax - de officiële benaming van wifi 6 - tot het verleden.

Wifi 6 belooft een aantal nieuwe eigenschappen, toegelicht in onder meer een uitgebreid artikel van The Verge. De belangrijkste is wellicht de betere beveiliging. Daarnaast is er een verhoging van de datasnelheid mogelijk. De theoretische maximum doorvoersnelheid van de huidige generatie - nu ook wel aangeduid als wifi 5 - ligt op 3,5 Gbps. Die gaat met wifi 6 naar 9,6 Gbps.

Maar door de introductie van van twee technologiën - MU-MIMO en OFDMA - die beter regelen wanneer een apparaat mag communiceren over het draadloze netwerk, zal het netwerk als geheel beter presteren wanneer het aantal verbonden apparaten toeneemt. Dat is een belangrijke eigenschap want het aantal apparaten dat op kantoor of thuis gebruik maakt van het netwerk neemt steeds verder toe. Nu nog ligt het gemiddelde aantal apparaten per huishouden op negen, maar de verwachting is dat dit toeneemt tot 50 binnen een paar jaar.

MIMO - wat staat voor Multiple Input Multiple Output - is al onderdeel van de huidige wifi-generatie. Multiple user MIMO (MU-MIMO) zorgt voor een verdubbeling van het aantal clients dat tegelijk kan communiceren met de router. Met OFDMA kan de router er voor zorgen dat een kanaal dat niet volledig wordt gebruikt voor de communicatie met een client, wordt opgevuld met data die bij een andere client kan worden afgeleverd.

Betere beveiliging

In wifi 6 is het gebruik van de nieuwe encryptiestandaard WPA3 verplicht. De nieuwe beveiligingsstandaard is al geruime tijd beschikbaar als optie op de huidige generatie routers, maar wordt dan niet afgedwongen. WPA3 maakt het veel lastiger voor hackers om wachtwoorden te onderscheppen.

De communicatie met een wifi 6 router kan tevens efficiénter met behulp van een nieuwe technologie genaamd Target Wake Time. Die zorgt er voor dat clients zoals een smartphone of een laptop beter kunnen plannen wanneer ze hun data verzenden. In de tussentijd kunnen ze in een inactieve staat blijven, wat de energiebesparing ten goede komt. De clients kunnen daardoor dus langere tijd met een enkele acculading toe.

Samsung introduceert eerste wifi 6-smartphones

De eerste smartphones met wifi 6-compatibiliteit verschijnen in maart en zijn afkomstig van Samsung. Zowel de Galaxy S10e (749 euro) als de S10 (899 euro) en grotere S10 Plus (999 euro) ondersteunen de nieuwste standaard. 

Op telecombeurs Mobile World Congress, 25 tot en met 28 februari, worden meer wifi 6-toestellen verwacht. Onder andere Huawei, Sony en LG introduceren op het evenement krachtige smartphones die later dit jaar uitkomen.

 

Lees meer over
1
Reacties
Frans xxxx 22 februari 2019 15:24

Op 8 maart 2019 liggen de diverse varianten van de Samsung S10 in de winkel die Wifi 6 ondersteunen (zie:https://tweakers.net/nieuws/149400/samsung-brengt-galaxy-s10-s10+-en-s1…)

Waarop baseer je de uitspraak dat MU-MIMO zorgt voor een verdubbeling van het aantal clients dat tegelijk kan communiceren met de router?
Er zijn nog geen WiFi clients die MU-MIMO ondersteunen (wat trouwens al sinds 802.11 ac wave 2 wordt ondersteund op access points maar wat slecht werkt vanwege de te grote hoek die clients van elk moet hebben om er nut van te hebben).

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.