Innovatie & Strategie

Wetenschap

Nieuwe code TU moet quantumcomputer trotseren

23 april 2015
Hoe versleutel je bestanden op zo’n manier, dat ze een cyberaanval van toekomstige supercomputers doorstaan? De TU Eindhoven (TU/e) is samen met elf andere universiteiten en bedrijven een project begonnen om nieuwe cryptografietechnieken te ontwikkelen. Het is een race tegen de klok.
Rond 2025 worden de eerste ‘quantumcomputers’ verwacht. Die machines hebben zo’n "brute rekenkracht’’, zoals de TU het omschrijft, dat de huidige versleutelingstechnieken een lachertje voor ze zullen zijn. Waar het nu nog in theorie honderd jaar duurt om bepaalde codes te kraken, zal dat voor een quantumcomputer een kwestie van dagen of zelfs uren zijn.

Om data ook in de toekomst te kunnen beschermen, bijvoorbeeld tegen spionage, is dus onderzoek nodig. Het consortium onder leiding van de TU/e krijgt daarvoor 3,9 miljoen euro van de Europese Unie. Want 2025 lijkt misschien ver weg, maar volgens hoogleraar cryptologie Tanja Lange zou het best kunnen dat de nieuwe techniek alsnog te laat komt.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Johng483 16 september 2016 07:09

Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I'm wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! kddeddbbeebg

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.